Vroeger ging je voor het afsluiten van een zakelijke lening vooral naar de bank. Inmiddels heb je meer keuze dan alleen een traditionele banklening. Ondernemers kiezen dan ook vaker voor andere vormen van financieren. Denk daarbij aan leasing, factoring en crowdfunding. Verwacht wordt dat deze ontwikkeling in 2025 doorzet. Waar komt deze verschuiving vandaan? En belangrijker nog, hoe kun jij ervan profiteren bij het aantrekken van bedrijfsfinanciering?
Vooral bij leningen tot 1 miljoen euro worden bedrijfsleningen vaker buiten de bank om geregeld. Zo bestond in 2022 nog 29 procent van alle MKB-leningen uit zogenoemde non-bancaire financiering. Bij de laatste meting in ging het al over 36 procent van het totaal.
Oorzaken opmars non-bancaire financiering
Er zijn verschillende oorzaken voor de verschuiving. Om te beginnen zijn traditionele banken in de afgelopen jaren voorzichtiger geworden bij het verstrekken van leningen. Ze moeten zich aan steeds meer regels houden rond kredietverstrekking en worden op de voet gevolgd door toezichthouders. Kleinere en alternatieve aanbieders zijn vaak flexibeler en reageren sneller op veranderende regelgeving. Naast een minder logge bedrijfsstructuur kunnen ze nieuwe technologie inzetten zonder de ballast van oude, bestaande systemen.
Welke alternatieve financieringsvorm past bij jouw bedrijf?
Door de ontwikkelingen heb je meer keus bij het aantrekken van financiering voor jouw onderneming. Maar waar kun je precies uit kiezen en welke keuze sluit het beste aan bij jouw financieringsbehoefte? We helpen je op weg met een overzicht van de populairste mogelijkheden:
Crowdfunding
Bij crowdfunding haal je financiering op bij een groot aantal investeerders via een online platform, waarbij je geld ophaalt in ruil voor rente, een tegenprestatie of aandelen.
- Snelle toegang tot kapitaal
- Vergroot zichtbaarheid en betrokkenheid rond je merk
- Kans op mislukking bij onvoldoende investeerder
- Kosten en vergoedingen voor het crowdfunding platform
Factoring
Bij factoring verkoop je openstaande facturen aan een gespecialiseerde partij, die direct een groot deel van het factuurbedrag uitbetaalt en zelf het incassorisico draagt.
- Directe liquiditeit
- Geen zorgen over wanbetaling
- Kostenpercentage per factuur
- Afhankelijkheid van factormaatschappij
Durfkapitaal
Durfkapitaal is een financieringsvorm waarbij investeerders geld steken in een jong, innovatief of risicovol bedrijf in ruil voor aandelen en de kans op hoog rendement.
- Geen terugbetaling nodig zoals bij een lening
- Ervaring en netwerk van investeerder
- Aandeel in zeggenschap afstaan
- Vaak hoge rendementseisen
Private Equity
Private equity is een vorm van financiering waarbij investeringsfondsen bedrijven overnemen, optimaliseren en later met winst doorverkopen.
- Vaak grotere investeringen voor groei
- Strategische ondersteuning
- Beperkte controle door invloed investeerders
- Doel is vaak verkoop op termijn
Equipment Lease
Bij equipment lease huur je bedrijfsmiddelen, zoals machines, voertuigen of IT-apparatuur, voor een vaste periode zonder direct een grote investering te hoeven doen.
- Geen grote investering nodig
- Up-to-date apparatuur zonder eigendomskosten
- Op lange termijn duurder dan kopen
- Minder flexibiliteit in eigendom en aanpassingen
Alle opties maken eerder maatwerk mogelijk. Wel bestaat het risico dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Onze kredietspecialisten helpen je graag met de selectie van de financieringsvormen die aansluiten bij je situatie en wensen.
Nieuwe mogelijkheden door technologie en AI
Digitalisering is geen nieuwe trend. Wel heeft technologische vooruitgang ook in 2025 veel invloed op de manier waarop bedrijven financiering aantrekken. Kredietverstrekkers kunnen bijvoorbeeld sneller aanvragen beoordelen omdat de informatie van de aanvrager verwerkt kan worden, zonder dat er (veel) mensenwerk aan te pas komt. Door het gebruik van realtime data kan bedrijfsfinanciering beter afgestemd worden op het specifieke leendoel en is het inschatten van de risico’s eenvoudiger. Bij MKB Krediet Nederland hebben wij meerdere partners, die bij kortlopende financieringen en bedragen tot € 250.000,-, deze technologieën inzetten waardoor binnen 24-uur het geld op je rekening kan staan.
-
Embedded finance
Een andere belangrijke ontwikkeling is de opkomst van embedded finance. Dit betekent dat financiële diensten steeds vaker direct worden geïntegreerd in bestaande bedrijfsprocessen. Denk hierbij aan Mercedes waarbij je bij de aanschaf van een bedrijfsbus gebruik kunt maken van de Lease via Mercedes bank. Hierdoor krijg je als ondernemer gemakkelijker toegang tot financiering en is geen ingewikkelde aanvraag nodig.
Financieren verduurzaming blijvende trend
Bij de laatste steekproef was bij 13 procent van lening aanvragen door bedrijven het investeren in verduurzaming in elk geval één van financieringsdoelen. Afhankelijk van het type bedrijf, de bedrijfstak en de omvang zijn er duidelijke verschillen tussen bedrijven die investeren in verduurzaming wel of niet als financieringsdoel hebben. Zo komt het minder vaak voor in de sectoren handel, vervoer en horeca en de ICT dan in de overige sectoren.
-
Vraag verduurzaming neemt toe in 2025
Voor 2025 wordt verwacht dat de vraag naar verduurzaming toeneemt, met in de slipstream daarvan ook de behoefte aan financiering. De overheid stimuleert verduurzaming in zakelijk Nederland, zowel met subsidies als strengere regelgeving. Mogelijk is het hierdoor voor bedrijven noodzakelijk om het bedrijfspand aan te passen. Andere voor de hand liggende investeringen zijn het elektrificeren van het wagenpark of vervangen van oudere, energieslurpende machines.
Meer weten over het aantrekken van bedrijfsfinanciering voor jouw bedrijf? Via MKB Krediet Nederland vraag je eenvoudig en binnen 3 minuten een offerte aan. Wil je meer informatie over verschillende leenvormen en de bijbehorende kenmerken? Onze kredietspecialisten staan je graag te woord.
Bronnen en expertise
Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:
Informatie gecontroleerd door expert
De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Tjalling Heeringa. Hij is specialist op het gebied van zakelijke leningen en Lease.
Offerte aanvragen