Zakelijke verhuurhypotheek

Binnen enkele minuten een zakelijke verhuurhypotheek aanvragen? Wij vergelijken de beste offertes voor je!

Tjalling Heeringa - Manager & zakelijke krediet specialist Bijgewerkt: 5 september, 2024
  • Vergelijking van de beste zakelijke verhuurhypotheek
  • Al 10 jaar specialist in zakelijk geld lenen
  • Offerte aanvragen kan binnen 2-minuten 
  • Samenwerking met meerdere hypotheekeverstrekers

Hoeveel wil je aanvragen?

€ 25.000 - € 5.000.000

Zakelijke verhuurhypotheek

Steeds meer mensen investeren in vastgoed en sluiten een zakelijke verhuurhypotheek af. Dat is goed te verklaren. Het rendement op onroerend goed is vaak hoger dan de rente op een spaarrekening. Maandelijks ontvang je directe inkomsten uit verhuur en profiteer je van een eventuele waardestijging van het vastgoed zelf. Zorg er wel voor dat je weet waar je aan begint, zodat je investering het maximale oplevert. Heb je geen eigen middelen om het te financieren? Een zakelijke verhuurhypotheek kan het alsnog mogelijk maken. Op deze pagina geven we enkele ins en outs over een zakelijke verhuurhypotheek.

Waarom een zakelijke verhuurhypotheek afsluiten?

Bij een reguliere zakelijke hypotheek wordt het verhuren van een pand doorgaans niet toegestaan door de geldverstrekker. Wil je een kantoor- winkel of ander pand kopen voor de verhuur? Je kan hiervoor een zakelijke verhuurhypotheek afsluiten, die speciaal voor de verhuur van vastgoed wordt aangeboden door kredietverstrekkers.

Voordeel zakelijke verhuurhypotheek

Het voordeel van een zakelijke verhuurhypotheek is dat de maandelijkse huurinkomsten meetellen bij het bepalen van de maximale hypotheek. Normaal gesproken is je inkomen bepalend bij het bepalen van een hypotheek. In het geval van de zakelijke huurhypotheek gaat het echt om je potentiële huurinkomsten. Dit maakt het mogelijk om na je eerste vastgoedtransactie met een verhuurhypotheek uit te breiden met nog één of meerdere panden. Houd er wel rekening mee dat de rente bij een zakelijke verhuurhypotheek vaak iets hoger ligt dan bij een eigen woning.

Zakelijke verhuurhypotheek afsluiten? Zorg voor een goede voorbereiding

Het doel van een vastgoedinvestering gaat verder dan alleen een stabiel rendement. Investeren in een pand voor de verhuur is een goede manier om gespreid vermogen op te bouwen tegen relatief beperkte risico’s. Maak wel een weloverwogen keuze voordat je een zakelijke verhuurhypotheek afsluit. Het is een grote stap om actief te worden als verhuurder.

Met deze tips maak je een vliegende start met een zakelijke verhuurhypotheek

1. Kies de juiste locatie

De locatie van het vastgoed is misschien wel de belangrijkste keuze bij het investeren in vastgoed. Wil je een zakelijke verhuurhypotheek afsluiten en verdienen met vastgoed? Kies bij voorkeur een regio met veel werkgelegenheid, goede voorzieningen en prima openbaar vervoer. Gaat het om commercieel vastgoed zoals een winkel? Bepaal dan in hoeverre het winkelgebied groeimogelijkheden biedt in de toekomst. Houd er bij het investeren rekening mee dat zakelijk vastgoed over het algemeen gevoeliger is voor economische ontwikkelingen dan woningen. Een zakelijke verhuurhypotheek kan een uitstekende investering zijn maar vereist wel zorgvuldige planning en inzicht in de markt.

2. Richt je op de juiste huurders als je een verhuurhypotheek afsluit

Verdiep je in het profiel van de huurders die je op het oog hebt voordat je een zakelijke verhuurhypotheek afsluit. Eigenaren van een winkel hebben andere behoeften dan huurders van een kantoorpand. Dit heeft invloed zijn op de voorwaarden van je zakelijke verhuurhypotheek. Ook binnen de groep zelf kan het beeld van een ideaal pand verschillen. Zo zal een hip internetbureau het liefst op een onderscheidende plek kantoor houden terwijl bij een meer traditioneel bedrijf de huurprijs zwaarder weegt. Houd hier rekening mee zodat je vastgoedinvestering en je zakelijke verhuurhypotheek passen bij de potentiële huurders die je aanspreekt.

3. Zorg voor een gedetailleerde begroting

Nu je weet welk vastgoed je wilt kopen, is het maken van een goede begroting essentieel. Neem alle kosten mee, waaronder de hypotheek, onderhoudskosten, verzekeringen en belastingen. Breng ook in kaart wat de gevolgen zijn als je (tijdelijk) geen huurder kunt vinden en er sprake is van leegstand. Een buffer voor onverwachte of hoger dan voorziene kosten is geen overbodige luxe.

Tegenover de kosten staan de huurinkomsten, die je kunt gebruiken voor het financieren van de kosten zoals de zakelijke verhuurhypotheek. Houd ook rekening met de toekomstige waardestijging van het pand ook al is dit vooral een voordeel bij een eventuele verkoop of bij herfinanciering.

4. Onderzoek de gemeentelijke wet- en regelgeving

Gemeentelijke regels kunnen een investering in vastgoed maken of breken. Iedere gemeente houdt andere regels aan rond het verhuren van vastgoed. Dat is nadelig als je van plan bent een zakelijke verhuurhypotheek af te sluiten. Dat heeft namelijk directe gevolgen voor je zakelijke verhuurhypotheek. Laat je dus goed informeren over de lokale wetgeving, vergunningen, huurbescherming en het bestemmingsplan van het pand. Al deze zaken hebben invloed op je potentiële rendement. En dat heeft weer invloed op de voorwaarden van je zakelijke verhuurhypotheek. Het negeren van deze regels heeft boetes of juridische problemen tot gevolg. Laat het zo ver niet komen.

5. Bepaal welke taken je wilt uitbesteden

Bedenk wat je zelf wilt doen en welke zaken je uit wilt besteden aan professionals bij het afsluiten van een zakelijke verhuurhypotheek. Voor de hand liggende hulp is een makelaar die de lokale markt kent en geschikte panden snel op de radar heeft. Daarnaast informeert een accountant of belastingadviseur je over de fiscale aandachtspunten die van toepassing zijn op een zakelijke verhuurhypotheek. Ook voor het onderhoud van de woning en het contact met de huurder kom je voor de keus te staan: zelf doen of uitbesteden.

Zakelijke verhuurhypotheek: eigen inleg nodig

Naast een zakelijke verhuurhypotheek heb je ook eigen inbreng nodig voor het kopen van een geschikt pand voor de verhuur. Bij veel geldverstrekkers kun je tot circa 85 procent van de marktwaarde in verhuurde staat lenen. Het exacte percentage hangt af van je eigen financiële situatie, het te kopen vastgoed en de voorwaarden van de geldverstrekker.  Gelukkig zijn er verschillende opties, zonder dat je je privé spaarrekening hoeft te plunderen.

  • Gebruik vermogen uit je onderneming

Veel ondernemingen hebben, zeker als ze al lang bestaan, kapitaal opgebouwd dat niet direct nodig is voor de dagelijkse gang van zaken. Zij kunnen dit geld gebruiken voor een zakelijke verhuurhypotheek. Dit geld kun je onder andere verzilveren door:

  • Overwinst

Mogelijk heb je overwinst in jouw onderneming. In een notendop gaat het daarbij om de reguliere jaarwinst met aftrek van een marktconforme beloning voor het werk dat je als ondernemer hebt verricht. Over het algemeen wordt er ook rekening gehouden met een reële vergoeding over het bedrag dat je investeert. Deze overwinst kun je voor een bepaald deel meenemen bij het berekenen van de maximale verhuurhypotheek. Vaak wordt een gemiddelde overwinst aangehouden, bijvoorbeeld van de afgelopen 3 jaar. Houd er wel rekening mee dat geldverstrekkers bij een zakelijke verhuurhypotheek zelf de regels bepalen bij de inzet van overwinst.

Lenen van je eigen BV

Heeft jouw onderneming meer dan voldoende vet op de botten? De opgebouwde reserves kun je mogelijk gebruiken ter aanvulling van de zakelijke verhuurhypotheek. Denk bijvoorbeeld aan een langlopende lening aan jou als DGA. Dit is fiscaal interessanter dan een reguliere uitkering van dividend aangezien je in het laatste geval aanmerkelijkbelangheffing verschuldigd bent. Let er wel op dat de Belastingdienst vereist dat het om een zakelijke lening gaat. Globaal wil dit zeggen dat de lening vergelijkbare voorwaarden heeft wanneer het geld aan iemand anders dan jezelf uitgeleend zou worden. Je kunt er dus geen renteloze lening van maken en ook de aflossing moet marktconform zijn.

Zakelijke verhuurhypotheek afsluiten via MKB Krediet Nederland

Ben jij klaar voor je eerste stappen als verhuurder, of al toe aan een volgend pand? Via MKB Krediet Nederland breng je in één keer een groot aanbod aan verhuurhypotheken in kaart. Wij vergelijken daarbij zowel de voorwaarden als de rente van de grootste aanbieders van kredieten, zodat jij zeker bent van de beste deal. Zakelijk financieren kan via ons in 4 eenvoudige stappen:

  1. Vraag een vrijblijvende offerte aan voor een zakelijke verhuurhypotheek.
  2. We nemen contact op om je situatie te inventariseren.
  3. Je ontvangt na een vergelijking van verhuurhypotheken het beste aanbod.
  4. Na akkoord op de offerte wordt de zakelijke verhuurhypotheek definitief en ontvang je het geld

Voor het berekenen van een zakelijke verhuurhypotheek heb je geen uitgebreide bedrijfsgegevens nodig. Wil je meer weten? Na het aanvragen van een vrijblijvende offerte nemen we al bij het eerste contact de exacte mogelijkheden met je door. 

Offerte verhuurhypotheek

Partner van

MKB Krediet Nederland - Zakelijk krediet voor het MKB - Rabobank
MKB Krediet Nederland - Zakelijk krediet voor het MKB - New10
MKB Krediet Nederland - Zakelijk krediet voor het MKB - Qredits
MKB Krediet Nederland - Zakelijk krediet voor het MKB - Floryn
MKB Krediet Nederland - Zakelijk krediet voor het MKB - Collin Crowdfund
MKB Krediet Nederland - Zakelijk krediet voor het MKB - ABN Amro
MKB Krediet Nederland - Zakelijk krediet voor het MKB - DutchFinance
MKB Krediet Nederland - Zakelijk krediet voor het MKB - Yeaz
MKB Krediet Nederland - Zakelijk krediet voor het MKB - CapitalBox
MKB Krediet Nederland - Zakelijk krediet voor het MKB - SNS Bank
MKB Krediet Nederland - Zakelijk krediet voor het MKB - Geldvoorelkaar
MKB Krediet Nederland - Zakelijk krediet voor het MKB - Santander Consumer Finance
MKB Krediet Nederland - Zakelijk krediet voor het MKB - OPR Bedrijfskrediet
MKB Krediet Nederland - Zakelijk krediet voor het MKB - Findio
MKB Krediet Nederland - Zakelijk krediet voor het MKB - October
MKB Krediet Nederland - Zakelijk krediet voor het MKB - Hiltermann Lease
MKB Krediet Nederland - Zakelijk krediet voor het MKB - ING Bank
MKB Krediet Nederland - Zakelijk krediet voor het MKB - Briqwise
MKB Krediet Nederland - Zakelijk krediet voor het MKB - Mogelijk
MKB Krediet Nederland - Zakelijk krediet voor het MKB - Beequip

Veel gestelde vragen zakelijke lease:

  • Kan ik boetevrij aflossen op mijn verhuurhypotheek?

    Bij veel verhuurhypotheken kun je tot een bepaald percentage van de oorspronkelijke lening per jaar boetevrij aflossen, meestal tussen de 10% en 20%. Wil je meer aflossen dan dit percentage, dan kan de hypotheekverstrekker een boeterente in rekening brengen. De exacte voorwaarden verschillen per aanbieder, dus het is belangrijk om deze goed door te nemen voordat je een verhuurhypotheek afsluit.
  • Moet je een taxatie laten uitvoeren voor een zakelijke verhuurhypotheek?

    Ja, voor een zakelijke verhuurhypotheek is een taxatie verplicht. De hypotheekverstrekker wil de waarde van het pand in verhuurde staat weten, omdat dit bepaalt hoeveel je kunt lenen. Waar moet de taxatie aan voldoen?
    • Gecertificeerde taxateur: De taxatie moet worden uitgevoerd door een onafhankelijke, gecertificeerde taxateur (bijvoorbeeld geregistreerd bij het NRVT).
    • Verhuurde staat: De taxatie richt zich op de waarde van het pand met huurders, die vaak lager ligt dan een leegstaand pand.
    • Geldigheid: Het rapport mag meestal niet ouder zijn dan zes maanden.
    • Inhoud: Het rapport bevat de marktwaarde, huurwaarde, locatie en de staat van onderhoud van het pand.
    Een nauwkeurige taxatie is cruciaal om de lening goed te kunnen afstemmen op de waarde van het pand.
  • Welke aanvullende kosten heb ik bij een verhuurhypotheek?

    Bij het afsluiten van een verhuurhypotheek komen er naast de maandelijkse hypotheeklasten ook enkele aanvullende kosten kijken:
    1. Taxatiekosten: Voor een onafhankelijke taxatie van het pand in verhuurde staat.
    2. Notariskosten: Voor het opstellen van de hypotheekakte en eventuele overdrachtsakte.
    3. Advies- en bemiddelingskosten: Voor bemiddelen en het regelen van de hypotheek.
    4. Overdrachtsbelasting: Als je een bestaand pand koopt, betaal je overdrachtsbelasting (10,4% van de aankoopprijs).
    Deze kosten zijn belangrijk om in overweging te nemen bij het berekenen van de totale kosten van je verhuurhypotheek.
  • Kan ik een verhuurhypotheek afsluiten zonder eigen financiële inbreng?

    Het is niet mogelijk om een verhuurhypotheek af te sluiten zonder eigen financiële inbreng. Hypotheekverstrekkers financieren doorgaans tussen de 70% en 85% van de marktwaarde van het pand in verhuurde staat. Dit betekent dat je vaak minimaal 15% tot 30% van de waarde zelf moet inbrengen.