Geld lenen van je BV? Houd hier rekening mee
Wel geld in je BV, maar privé krap bij kas? Je bent niet de enige ondernemer die graag het geld uit het bedrijf inzet voor persoonlijke doelen. Als directeur-grootaandeelhouder (DGA) is het mogelijk om geld te lenen van je BV. Dit kan financiële voordelen bieden, maar het brengt ook verplichtingen met zich mee. Zo stelt de Belastingdienst strikte eisen en moet de lening wel passen bij je situatie. Zorg dat je goed op de hoogte bent van de regels, zodat de lening geen blok aan je been wordt.
De voor- en nadelen van BV lening
Geld lenen van je eigen BV heeft zowel voordelen als nadelen. Het is daarom belangrijk om goed af te wegen of dit de juiste keuze is in jouw situatie.
Voordelen lenen van je BV:
- Je kunt vaak een lagere rente aanhouden dan bij een bank, al moet het wel gaan om een marktconforme rente
- Je hebt zelf invloed op zaken als de aflostermijn, zodat je deze kan afstemmen op jouw situatie
- Je hebt direct toegang tot kapitaal, zonder afhankelijk te zijn van externe partijen
- In sommige gevallen kan het belastingtechnisch gunstig uitpakken
Nadelen lenen van je BV:
- De lening moet zakelijk verantwoord zijn en goed vastgelegd worden om fiscale problemen te voorkomen.
- Als de Belastingdienst de lening als verkapt dividend beschouwt, kan een extra belastingheffing volgen.
- Een te hoge lening kan een risico zijn voor de financiële gezondheid van je BV.
- Sinds 2024 geldt strengere wetgeving waarbij hogere leningen eerder worden belast.
Hoeveel kan ik lenen vanuit mijn BV?
De hoogte van het bedrag dat je kunt lenen van je BV hangt af van verschillende factoren. Om te beginnen moet de lening in verhouding staan tot de financiële situatie van je onderneming. Leen je te veel van je BV, dan kan het de liquiditeit en de continuïteit van je BV in gevaar brengen. Dit kan voor extra problemen zorgen als het financieel de verkeerde kant op gaat en je het bedrag hard nodig hebt in de BV. Daarnaast stelt de Belastingdienst eisen aan de hoogte van de lening.
Lenen van je BV en de belastingdienst
De Belastingdienst stelt duidelijke eisen aan leningen tussen jou en je BV. Zo moet de lening zakelijk zijn en op papier vastgelegd worden in een overeenkomst. Hierin moeten afspraken over rente, looptijd en aflossing worden opgenomen. Als deze voorwaarden niet zakelijk genoeg zijn, kan de Belastingdienst de lening bestempelen als verkapt dividend. Houd hier ook rekening mee bij het bepalen van de rente over de lening. Het risico is dat je anders inkomstenbelasting over de lening moet betalen.
Jouw zorgplicht als DGA
Als eigenaar van een BV heb je niet alleen een verplichting tegenover jezelf, maar ook tegenover de onderneming. Je bent verantwoordelijk voor het bewaken van de liquiditeit van de BV en mag geen onnodige risico’s nemen. Als je te veel leen van de BV onttrekt, kan je daarmee niet alleen jezelf in de problemen brengen. Het kan ook gevolgen hebben voor schuldeisers en andere betrokkenen op het moment dat er betalingsproblemen ontstaan. Zorg er dus altijd voor dat je kunt aantonen dat de lening verantwoord is en dat je in staat bent om deze terug te betalen.
Regels voor excessief lenen
Sinds 2024 is de wetgeving rond leningen van de BV aangescherpt. Waar voor die tijd een grens van €700.000 gold, is dit bedrag per 1 januari 2024 verlaagd naar €500.000. Dit betekent dat als je als DGA meer dan dit bedrag leent (exclusief de lening voor een eigen woning), het merendeel wordt belast als een fictieve dividenduitkering. Dit kan flinke fiscale gevolgen hebben. Houd dus goed in de gaten dat de hoogte van de lening van je BV binnen de fiscale grenzen valt. Als de lening eenmaal is afgesloten en je een extra heffing van de fiscus krijgt, is het te laat.
Lenen en het geld in je BV laten?
Kun je extra kapitaal gebruiken, maar wil je daar niet het geld in je BV voor inzetten? Met een zakelijke lening of doorlopend zakelijk krediet kun je de groei van je bedrijf financieren, zonder dat je geld uit de BV hoeft te halen. Op die manier weet je zeker dat de lening voldoet aan de vereisten voor een zakelijke lening. Bovendien heeft het geen gevolgen voor de directe liquiditeit van je onderneming.
Zakelijk lenen tegen de laagste rente?
Via MKB Krediet Nederland zie je snel en eenvoudig welke geldverstrekkers de beste voorwaarden en scherpste rente aanbieden. Vraag hiervoor een vrijblijvende offerte aan. Zo kun je een goede vergelijking maken met het lenen van je BV. Wil je persoonlijk advies? Onze deskundige adviseurs helpen je graag op weg.
Offerte aanvragen