Alle blogitems

Is het verduurzamen van je bedrijfspand verplicht?

Tjalling Heeringa - Manager & zakelijke krediet specialist Bijgewerkt: 12 september, 2023

Hoeveel wil je aanvragen?

€ 25.000,00 - € 5.000.000,00
12 september, 2023

Heeft jouw kantoorpand nog energielabel D of lager? Mogelijk is dit niet voldoende en moet je verplicht opschalen naar energielabel C of hoger. Doe je dit niet, dan riskeer je een boete en kan zelfs gebruik van het pand worden verboden. Heb je een klein kantoorpand waarbij verduurzaming lastig is? De verplichting geldt niet altijd. 

Al in het bouwbesluit uit 2012 werd de basis gelegd voor het verplichte energielabel C of hoger. Vanaf dit jaar is het een feit. Lang niet alle bedrijfspanden voldoen al aan die eis. In juli had 59 procent het energielabel C of beter. Met 31% had een opvallend hoog aantal nog helemaal geen energielabel.

Uitzonderingen verplichte energielabel C

Is jouw bedrijfspand kleiner dan 100 m2? In dat geval is energielabel C of hoger niet verplicht. Daarnaast gelden de volgende uitzonderingen:

 • Het pand wordt binnen 2 jaar gesloopt, onteigend of omgebouwd tot woning,
 • Het is een monumentaal pand,
 • Het gebouw wordt voor minder dan de helft gebruikt als kantoor,
 • Als de terugverdientijd van de energiebesparende maatregelen langer dan 10 jaar is, mag je enkel de maatregelen treffen die binnen tien jaar terug te verdienen zijn. Wel heb je in dat geval een specifiek energielabel nodig.

Je kunt met de beslisboom van Rijksdienst Ondernemend Nederland eenvoudig nagaan of verduurzaming van jouw bedrijfspand vereist is. Neem ook deze praktijkvoorbeelden van regels en uitzonderingen door.

Kantoorpand in verzamelgebouw

Verzamelgebouwen met daarin meerdere kantoren zijn tegenwoordig geen uitzondering. Bij dit type gebouwen is het belangrijk om naar de totale oppervlakte te kijken. Heeft minder dan de helft van de kantoren in het pand een kantoorfunctie, dan is energielabel C niet verplicht. Als dit wel het geval is kun je:

 • Ervoor zorgen dat je eigen kantoor energielabel C krijgt,
 • Samen met andere kantooreigenaren verduurzamen, zodat alle kantoren in het gebouw energielabel C krijgen,
 • Samenwerken met iedereen in het pand, zodat het hele gebouw energielabel C krijgt.

Wat als je nog geen energielabel C hebt?

Handhaving op de energielabel C verplichting wordt gedaan door de gemeente. Het aan de gemeenten zelf om hier invulling aan te geven. In principe kunnen ze al vanaf begin dit jaar boetes uitdelen aan bedrijven die niet aan de regels voldoen. In de praktijk zal eerder een aansporing volgen om te verduurzamen. Kan of wil je daar niet aan voldoen? Je riskeert dan een boete of zelfs een verbod op het gebruik van het pand.

In 4 stappen naar energielabel C (of beter)

Waar begin je als jouw kantoor label nu nog D tot en met G heeft? Neem dan de volgende stappen om het label te verbeteren:

 1. Vraag een maatwerkadvies aan
 2. Verken financiële regelingen
 3. Voer de maatregelen uit
 4. Laat een nieuw energielabel opstellen

De overheid geeft op rvo.nl meer informatie over deze stappen.

Voordelen verduurzamen bedrijfspand

Zelfs als de verplichting voor jou niet geldt, kan het verduurzamen van je bedrijfspand een verstandige zet zijn. Om te beginnen heeft het, als het goed is, een positief effect op de energierekening. Daarnaast is een duurzaam pand positief voor de waarde van het pand en ben je beter op de toekomst voorbereid. Wil je een lening afsluiten om bijvoorbeeld je pand uit te breiden? In die situatie kan een te laag energielabel nadelig zijn. Veel geldverstrekkers stellen zelf ook eisen aan de duurzaamheid van een pand, voordat het afsluiten van een lening mogelijk is.

Is jouw bedrijfspand aan verduurzaming toe en ben je benieuwd naar de mogelijkheden om dit te financieren? Via MKB Nederland bereken je eenvoudig wat je kunt lenen. Vervolgens brengen we het beste aanbod voor je in kaart, met de laagst mogelijke rente in jouw situatie.

Bronnen en expertise

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Tjalling Heeringa. Hij is specialist op het gebied van zakelijke leningen en Lease.

Tjalling Heeringa - Manager & zakelijke krediet specialist
Offerte aanvragen