Als ondernemer weet je nooit wat er precies op je pad komt. Je hebt voortdurend te maken met onverwachte kansen en onvoorziene tegenvallers. In deze dynamiek kan een flexibel zakelijk krediet op het juiste moment zorgen voor extra budget. Maar wat is flexibel zakelijk krediet precies, en hoe werkt het? We zetten de voor- en nadelen voor je op een rij.
Wat is een flexibel zakelijk krediet?
Bij een regulier zakelijk krediet leen je een vast bedrag en betaal je vervolgens rente over het totale leenbedrag. Een flexibel krediet is een lening waarbij je met de geldverstrekker een maximaal bedrag afspreekt dat voor jouw wordt gereserveerd. Heb je op een gegeven moment kapitaal nodig, dan kun je geld opnemen. Zit je later weer ruim bij kas? Aflossen van eerder geleende bedragen is ook op ieder moment mogelijk, doorgaans boetevrij.
Jij bepaalt waar je de lening voor gebruikt
Een flexibel zakelijk krediet kun je inzetten voor allerlei doeleinden. Denk bijvoorbeeld aan de aanschaf van voorraden, het opschalen van marketing of overbruggen van een korte periode waarin je hogere kosten hebt. Door de flexibiliteit is deze leenvorm vooral handig wanneer je niet precies weet wanneer je geld nodig hebt en hoeveel precies.
Voordelen flexibel zakelijk krediet
Het grootste voordeel van een flexibel zakelijk krediet is dat je alleen rente betaalt over opgenomen leenbedragen. Dit is een verschil ten opzichte van reguliere leningen, waarbij je rente bent verschuldigd over het totale leenbedrag. Je hebt dus wel de mogelijkheden om te lenen, maar hebt niet direct te maken met de volledige rentelasten als je een deel van het krediet opneemt. Reken naast de rente wel op mogelijke administratiekosten voor het in reserve houden van jouw leenbedrag.
Handig is ook dat je voor verschillende leendoelen genoeg hebt aan één flexibel zakelijk krediet. Je kunt er bijvoorbeeld eerst die marketingactie mee financieren, om vervolgens later voorraden te financieren. Zonder de voordelen van flexibel zakelijk krediet zou je hiervoor verschillende leningen moeten afsluiten.
Flexibel zakelijk krediet niet altijd de beste optie
Stel je wilt een nieuwe, dure machine kopen en hiervoor een lening afsluiten. De kans is groot dat je in die situatie precies weet welk bedrag je nodig hebt en op welk moment dit speelt. In die situatie is een flexibel zakelijk krediet niet altijd de beste optie. Door de flexibiliteit ligt de rente over het opgenomen krediet doorgaans hoger dan op een reguliere zakelijke lening.
Een ander aandachtspunt is dat je door het flexibele karakter niet precies weet wanneer de lening volledig is afgelost. Bedenk vooral dan ook goed of een flexibel zakelijk krediet het beste past bij jouw leendoelen, of dat je beter af bent met een meer traditionele zakelijke lening.
Aanvragen flexibel zakelijk krediet: hoe werkt het?
Het aanvragen van een flexibel zakelijk krediet doe je via MKB Krediet Nederland eenvoudig online. De aanvraag zelf is binnen twee minuten gedaan. We gaan na ontvangst direct aan de slag en presenteren je binnen 24 uur de laagst mogelijke rente onder alle geldverstrekkers die we voor je vergelijken.
Ben je akkoord, dan hoor je welke documenten er nodig zijn voor het afhandelen van je aanvraag. Aan de hand van deze informatie beoordeelt de geldverstrekker of het gewenste flexibel zakelijk krediet past bij jouw situatie. Daarbij wordt vooral gekeken naar het verloop van de omzet, winst en naar de vooruitzichten van je onderneming.
Met flexibel zakelijk krediet heb je de ruimte om te lenen wanneer jij daar behoefte aan hebt. Wel zo handig in deze dynamische tijd voor veel ondernemer.
Bronnen en expertise
Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:
- voorwaarden partnerbanken inzake flexibel zakelijk krediet
Informatie gecontroleerd door expert
De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Tjalling Heeringa. Hij is specialist op het gebied van zakelijke leningen en Lease.
Offerte aanvragen