Alle blogitems

Voordelen verduurzamen bedrijfspand

Tjalling Heeringa - Manager & zakelijke krediet specialist Bijgewerkt: 13 juli, 2023

Hoeveel wil je aanvragen?

€ 25.000,00 - € 5.000.000,00
13 juli, 2023

Wil jij graag je bedrijfspand verduurzamen? Dat past goed in de huidige tijdgeest. Bovendien kun je ook zonder een groot budget prima starten met verduurzaming. Als je het toch groots wil aanpakken, kun je het verduurzamen van je bedrijfspand op verschillende manieren financieren. 

Voordelen verduurzamen bedrijfspand

Om te beginnen draag je met een duurzaam bedrijfspand bij aan een beter milieu. Voor bepaalde bedrijfspanden is verduurzaming verplicht. Sinds januari 2023 moeten bedrijfspanden van minimaal 100 vierkante meter energielabel C of hoger hebben. Meer over deze verplichting lees je hier. Zelfs wanneer dit in jouw situatie niet geldt, biedt het verduurzamen van je bedrijfspand meer voordelen. De belangrijkste zijn:

 • Je toont aan bezig te zijn met maatschappelijk verantwoord ondernemen
 • De investering betaalt zich terug door een besparing op de energielasten
 • Het draagt bij aan de toekomstbestendigheid van je bedrijfspand
 • Het draagt bij aan de waarde van je bedrijfspand

Start eenvoudig met verduurzamen

Je kunt eenvoudig starten met het verduurzamen van je bedrijfspand. Denk bijvoorbeeld aan het vervangen van minder energiezuinige verlichting. Daarnaast kun je het gebruik van papier en plastic binnen je bedrijf beperken. Bijvoorbeeld door bekers te gebruiken voor de koffie in plaats van wegwerpbekers.

Populaire duurzame investeringen

Net als bij een woning kun je een bedrijfspand met verschillende maatregelen verduurzamen. Denk daarbij aan maatregelen als:

 1. Isolatie
  Het goed isoleren van je bedrijfspand is de basis voor verduurzaming. Als de energievoorziening binnen je pand op orde is, zijn andere maatregelen effectiever
 2. Installatie van zonnepanelen
  Energie van eigen zonnepanelen levert direct resultaat op en zorgt ervoor dat je minder stroom hoeft in te kopen.
 3. Aanschaf van warmtepompen en CV-ketels
  Het efficiënte van een warmtepomp is dat er warmte uit de omgeving gebruikt wordt (lucht, bodem, water). Onderzoek wel of jouw bedrijfspand er geschikt voor is.
 4. Elektrische vervoersmiddelen
  Heb je bedrijfsauto’s, bestelbussen of worden er bedrijfsmiddelen als graafmachines gebruikt? Bekijk in hoeverre een overstap naar elektrisch zinvol en haalbaar is.

Maak vooral een goede inventarisatie en bepaal welke maatregelen je wanneer wilt nemen. Op die manier kun je een accurate kosteninschatting maken en is het mogelijk om de investering eventueel te verspreiden over meerdere jaren.

Financiering verduurzaming bedrijfspand

Voor het verduurzamen van je bedrijfspand kun je eigen kapitaal gebruiken. Het kan natuurlijk ook zijn dat je het bedrijfskapitaal liever gebruikt voor andere zaken, zoals het inkopen van voorraden of bekostigen van een marketingcampagne. Via MKB Krediet Nederland kun je eenvoudig geld lenen voor het verduurzamen van je bedrijfspand. Lenen is mogelijk vanaf € 25.000, voor alle sectoren en type bedrijven. We zoeken bij een scala aan geldverstrekkers het scherpste aanbod voor je. Zo weet je na het aanvragen van een vrijblijvende offerte al na 24 uur wat in jouw situatie de beste mogelijkheden zijn. Vervolgens kun je zelf bepalen voor welke duurzame maatregelen je de lening gebruikt.

Maak gebruik van subsidies

De overheid stimuleert ondernemers met verschillende subsidies om te verduurzamen. Zo kun je via Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) subsidie ontvangen als je investeert in zonnepanelen, een warmtepomp of een zonneboiler. Andere mogelijkheden zijn er wanneer je binnen jouw onderneming aantoonbaar CO2-besparende maatregelen neemt. Meer weten? Lees op deze overheidssite meer over alle subsidieregelingen.

Met het verduurzamen van je bedrijfspand ben je klaar voor de toekomst. De mogelijke subsidies maken het investeren in verduurzaming eerder rendabel. Hoogste tijd dus voor betere isolatie of zonnepanelen op je bedrijfspand?

Bronnen en expertise

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:

 • RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland)
 • Zetdeookdeknopom (Site van de overheid inzake energie besparing en subsidieregelingen)

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Tjalling Heeringa. Hij is specialist op het gebied van zakelijke leningen en Lease.

Tjalling Heeringa - Manager & zakelijke krediet specialist
Offerte aanvragen