Alle blogitems

Lease: welke leasevormen passen bij jouw situatie?

Tjalling Heeringa - Manager & zakelijke krediet specialist Bijgewerkt: 29 januari, 2024

Hoeveel wil je aanvragen?

€ 25.000,00 - € 5.000.000,00
29 januari, 2024

Lease klinkt zo simpel, je leaset een kraan, vrachtwagen, machine of bedrijfsbus en betaalt gewoon een maandelijkse vergoeding. De praktijk is vaak minder eenvoudig. Er zijn verschillende leasevormen, met specifieke voor- en nadelen. Hoe maak je bij het leasen de juiste keuze die past bij jouw situatie en wensen? We maken het je makkelijker met een overzicht van de meest gebruikelijke leasevormen.

Welke leasevormen zijn er?

 • Financial lease
 • Operational lease
 • Private lease
 • Rental / Short lease

Financial lease

Financial lease is al jaren een populaire leasevorm. Bij deze vorm leen je geld van de leasemaatschappij, om daarmee de vrachtwagen of auto te financieren. Je bent direct na aanschaf economisch eigenaar van de auto en kan deze toevoegen aan de balans van je onderneming. Maandelijks betaal je een bedrag aan aflossing en rente in de vorm van de leasetermijn.

Operational lease

Een groeiend aantal MBK’ers en ZZP’ers ontdekt de mogelijkheden van operational lease. Kenmerkend voor deze leasevorm is dat de het geleasde object, bijvoorbeeld de bedrijfsbus of machine, eigendom blijft van de leasemaatschappij. Zelfs het eigendomsbewijs, kentekenbewijs en de tenaamstelling worden uitgegeven op naam van de maatschappij. Jij hebt door het leasen het recht om de auto te gebruiken. Het maandelijkse tarief voor de leaseauto voer je als kosten op in je administratie.

Private lease

Bij private lease sluit je als privé persoon een contract af met een leasemaatschappij, voor een vast bedrag per maand. Net als operational lease ben je zelf niet de eigenaar van de leaseauto. Maak je ook zakelijke kilometers, dan mag je deze deels aftrekken van de omzet. Houd er wel rekening mee dat je dit aantal kilometers goed bij moet houden voor de Belastingdienst.

Rental / Short lease

Het belangrijkste kenmerk van rental lease of short lease is het flexibele leasecontract, met vaak een korte looptijd. Wil je de lease beëindigen? Doorgaans is dat goed mogelijk en heb je een opzegtermijn van slechts 1 maand of zelfs 1 dag.

Overzicht leasevormen met voordelen en nadelen

Nu we weten welke soorten lease er zijn, brengen we de grootste voor- en nadelen voor je in kaart. Onderstaand een overzicht per leasevorm.

Financial lease

Voordelen

 • Omdat jij eigenaar van het geleasde object bent, kun je gebruik maken van fiscale voordelen.
 • Zo kun je de machine of bedrijfsauto bijvoorbeeld zakelijk afschrijven.
 • Je hebt zelf de vrijheid om te kiezen hoe en waar je het onderhoud van het object regelt.
 • Je koopt zelf het object en deze is ook gelijk jouw eigendom en komt op je balans.

Nadelen

 • De eigen verantwoordelijkheid voor het onderhoud kan ook een nadeel zijn, bijvoorbeeld als het kostenplaatje hoger uitvalt dan eerder gedacht.
 • Misschien zit je helemaal niet te wachten op het zelf regelen van noodzakelijke reparaties en onderhoud. Kijk dan verder dan financial lease.
 • Wanneer het object meer in waarde daalt dan ingeschat. Dit risico draag je bij deze leasevorm zelf.

Operational lease

Voordelen

 • Alles is geregeld. Denk bijvoorbeeld aan het onderhoud, reparaties en de administratie. Voor dergelijke zaken is de leasemaatschappij verantwoordelijk.
 • Het geleasde object staat niet als schuld in de boekhouding. Hierdoor kun je jouw start- of werkkapitaal aan andere dingen besteden.
 • Een waardedaling van het object is voor risico van de leasemaatschappij, die de uiteindelijke eigenaar is.

Nadelen

 • Leasevorm is geschikt voor bestaande objecten en niet voor bijvoorbeeld zelf ontwikkelde machines.
 • Jij bent zelf niet de economische eigenaar. Hierdoor kun je het geleasde object niet zakelijk afschrijven, of aanspraak maken op andere fiscale voordelen.
 • Als de leasetermijn over is, moet je de bedrijfsbus of auto inleveren. Bovendien profiteer je niet van een eventuele restwaarde van de auto.
 • Je hebt minder vrijheid bij het uitvoeren van onderhoud en reparaties. De voorwaarden van de leasemaatschappij zijn bepalend. Dit geldt ook voor het tussentijds openbreken van een leasecontract, dat is dan een dure aangelegenheid.

Private lease

Voordelen

 • Zakelijke kilometers kun je voor €0,21 per km aftrekken van de omzet.
 • Er geldt geen bijtelling als je jaarlijks meer dan 500 privé kilometers maakt.
 • Je hoeft minder zelf te regelen. Denk bijvoorbeeld aan het onderhoud, reparaties en de administratie. Dat regel de leasemaatschappij.

Nadelen

 • Je wordt in privé belast met de leasekosten. De leasekosten en de BTW zijn niet zakelijk aftrekbaar.
 • Het leasecontract dat je als privépersoon afsluit wordt geregistreerd bij het BKR. Dit kan gevolgen hebben als je bijvoorbeeld een hypotheek af wil sluiten.

Veelgestelde vragen lease:

Waarom zakelijk leasen?

Mobiliteit is de grootste reden voor lease. Met een vaak nieuw en betrouwbaar vervoermiddel ga je met een gerust hart de weg op en kun jij je klanten bedienen. Dit zonder dat het forse hap uit je bedrijfskapitaal neemt. Op die manier blijft er meer ruimte over voor andere investeringen, zoals bijvoorbeeld de aanschaf van nieuwe machines, inzet van extra personeel of het financieren van de reclamecampagne.

Hoelang loopt een leasecontract?

Het soort lease bepaalt grotendeels de duur van het leasecontract. Financial lease loopt gemiddeld genomen een looptijd tussen de 12 maanden tot 72 maanden. De gemiddelde contractduur bij operational lease is 38 maanden. De term short lease zegt het al, hierbij gaat het om flexibele leasevormen die je relatief snel en eenvoudig kunt beëindigen.

Welke leasevorm is goedkoper

Op het gebied van kosten wint financial lease het bijna altijd van operational lease. Dat is logisch te verklaren. Bij operational lease zijn onderhoud, reparaties en de wegenbelasting inbegrepen. Aan de andere kant wordt het verschil kleiner omdat de leasemaatschappij bij operational lease als eigenaar zelf het risico op een waardedaling van het vervoermiddel loopt. Dit is in de leasekosten verwerkt. Short lease is duur, zeker als je kijkt naar de kosten per maand. Maak je er kort gebruik van, dan kan het alsnog zinvol zijn.

Welke leasevorm past bij mij?

Vooraf kun je niet stellen dat één van de leasevormen altijd beter is dan de andere. Welke keuze in jouw situatie het beste is, hangt vooral af van je situatie en wensen. Wil je bijvoorbeeld maximaal ontzorgd worden of zijn eventuele fiscale voordelen belangrijker? Zet voor jezelf jouw prioriteiten op een rij en kies vervolgens het soort lease dat daar het best op aansluit.

Vergelijk lease aanbieders

Maak een goede vergelijking als je start met lease. Zowel de tarieven als de voorwaarden en mate van service verschillen per aanbieder. Zorg er bij het vergelijken voor dat je uitgaat van dezelfde uitgangspunten, zoals bijvoorbeeld de looptijd. Er zijn in Nederland talloze bedrijven waar je zowel particulier als zakelijk terecht kunt voor het leasen van een auto, bestelbus of ander materieel vervoermiddel.

MKB Krediet Nederland werkt samen met meerdere leasemaatschappijen en heeft voor uiteenlopende objecten mogelijkheden, of je nu een bedrijfsauto, vrachtwagen, kraanmachine, heftruck of een productiemachine wilt leasen? Wij helpen je aan een voorstel op maat en maken een vergelijking van je mogelijkheden. Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem gerust vrijblijvend contact met ons op voor een kennismaking.

Bronnen en expertise

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:

 • voorwaarden zakelijke leasemaatschappijen

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Tjalling Heeringa. Hij is specialist op het gebied van zakelijke leningen en Lease.

Tjalling Heeringa - Manager & zakelijke krediet specialist
Offerte aanvragen