Alle blogitems

Bedrijfspand kopen? Let hierop voor je tekent

Tjalling Heeringa - Manager & zakelijke krediet specialist Bijgewerkt: 25 april, 2023

Hoeveel wil je aanvragen?

€ 25.000,00 - € 5.000.000,00
25 april, 2023

Groeit jouw onderneming uit zijn jasje en ben je op zoek naar meer bedrijfsruimte? Of huur je nu en zou je liever een bedrijfspand kopen? Een eigen bedrijfspand kopen biedt veel voordelen. Wel is het een grote beslissing waar veel bij komt kijken. Zorg dat je goed voorbereid begint met de zoektocht naar een geschikt bedrijfspand.

Veel ondernemers kopen liever een bedrijfspand dan ruimte te huren. Deze voorkeur is niet vreemd. Met het kopen van eigen bedrijfsruimte bouw je waarde op naarmate je meer aflost op de financiering. Een ander voordeel is dat je zelf de regie in handen hebt. Wil je verbouwen of andere aanpassingen doorvoeren? Geen probleem. Je hebt niet te maken met een verhuurder die eerst toestemming moet geven.

Past het bedrijfspand bij je groeiplannen?

Het is belangrijk dat het nieuwe bedrijfspand aansluit op de plannen en ambities van jouw bedrijf. Groeit je bedrijf als kool, dan is het verstandig om een pand te kopen dat bij het groeipad past. Het is niet handig om over twee jaar weer te moeten verhuizen omdat het pand niet alweer te klein is.

Houd ook rekening met de bereikbaarheid. Bedenk bijvoorbeeld of een opslagruimte in de binnenstad wel handig is. Aan de andere kant is een dergelijke locatie vaak juist wel weer goed bereikbaar voor personeel of klanten. Daarnaast is het verstandig om de mogelijkheid van tijdelijke verhuur te onderzoeken, zodat je extra inkomsten hebt als het even tegenzit.

Bedrijfspand kopen: let op deze kosten

Bij het kopen van een bedrijfspand krijg je te maken met verschillende soorten kosten. Voorbeelden hiervan zijn kosten voor de taxatie, aankoopmakelaar en eventuele verbouwingen. Daarnaast krijg je ook te maken met de overdrachtsbelasting. Deze belasting bedraagt 10,4% en wordt berekend over de aankoopsom van het pand. Vorig jaar lag de overdrachtsbelasting nog lager, te weten op 8 procent.

Eenmaal in het bezit van het pand maak je ook kosten die bij het huren van een pand vaak niet van toepassing zijn. Zo moet je bijvoorbeeld rekening houden met maandelijkse servicekosten als je in een verzamelgebouw zit, is het afsluiten van een gebouwenverzekering verstandig en betaal je onroerendezaakbelasting voor eigenaren. Bij het huren van een pand zijn deze kosten overigens al in de huurprijs verwerkt. Indirect betaal je er ook dan voor.

Aandachtspunten bij kopen bedrijfspand

Het kopen van een eigen bedrijfspand heeft zonder twijfel voordelen. Toch is het geen besluit om in een opwelling te nemen. Let in ieder geval op de onderstaande aandachtspunten voordat je op zoek gaat naar passende bedrijfsruimte:

  • Je levert in qua flexibel. Een gehuurd bedrijfspand is relatief eenvoudig op te zeggen. Bij het verkopen van een bedrijfspand komt meer kijken.
  • Het onderhoud van een gekocht bedrijfspand komt voor eigen rekening. Hiervoor heb je budget nodig en regelen van nodig onderhoud kost daarnaast tijd.
  • Belangrijk is dat het kopen van een bedrijfspand past bij je financiële ruimte. Zo moet je vermogen hoog genoeg zijn voor de financiering van het pand. Naast de financieringskosten zelf moet je ook rekening houden met bijkomende zaken als de overdrachtsbelasting.

Roep hulp in van een bedrijfsmakelaar

Wanneer je een geschikt bedrijfspand hebt gevonden, is het verstandig om deskundige hulp in te schakelen. Het is namelijk jouw verantwoordelijkheid om het pand goed te onderhouden. Een bedrijfsmakelaar kan je helpen bij het onderzoeken van het bestemmingsplan, eventuele erfpacht en benodigde vergunningen voor je bedrijfsvoering. Daarnaast kan een bouwkundig expert je helpen bij het vaststellen van de kosten voor noodzakelijk onderhoud. Het is sowieso raadzaam om de staat van het bedrijfspand goed te laten beoordelen voordat je overgaat tot aankoop.

Regels energielabel aangescherpt voor bedrijfspanden

Met ingang van 1 januari 2023 is het verplicht dat bedrijfspanden van 100 vierkante meter of meer energielabel C hebben. Er zijn echter uitzonderingen op deze regel. Let bij de aankoop van een bedrijfspand goed op de specifieke regels rond het energielabel. Er is richting 2030 nog meer werk aan de winkel. Vanaf dat moment is energielabel A verplicht voor kantoorpanden. Denk hier vroegtijdig over na, zodat je niet straks opeens een hoge kostenpost voor je kiezen krijgt.

Wil je weten wat jij kunt lenen voor het kopen van een bedrijfspand? Via MKB Krediet Nederland vraag je binnen 2 minuten een vrijblijvende offerte op. Vervolgens kies je eenvoudig uit de geldverstrekkers met de laagste rente en beste voorwaarden. Kortom, zakelijk geld lenen zonder gedoe!

Bronnen en expertise

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:

  • Belastingdienst
  • Webiste van de Kamer van Koophandel. www.kvk.nl

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Tjalling Heeringa. Hij is specialist op het gebied van zakelijke leningen en Lease.

Tjalling Heeringa - Manager & zakelijke krediet specialist
Offerte aanvragen