Alle blogitems

Zonnepanelen op je bedrijfspand? Let hierop

Tjalling Heeringa - Manager & zakelijke krediet specialist Bijgewerkt: 2 mei, 2023

Hoeveel wil je aanvragen?

€ 25.000,00 - € 5.000.000,00
2 mei, 2023

Heb jij nog geen zonnepanelen op je bedrijfspand? Met de aanschaf van zonnepanelen kun je de kosten voor energie verlagen. Bovendien ben je minder vatbaar voor plotselinge stijgingen van de energieprijs. Zorg wel voor een goede voorbereiding voordat je het bedrijfspand voorziet van zonnepanelen. Hiermee voorkom je problemen. Mocht je zonnepanelen overwegen dan is het ook mogelijk dit met een zakelijke lening te financieren. 

Voordelen zonnepanelen op je bedrijfspand

Het grootste pluspunt van zonnepanelen op je bedrijfspand is de lagere energierekening. Over het algemeen verdien je de investering in maximaal 10 jaar terug. Deze terugverdientijd loopt snel terug bij het pieken van de stroomprijs, zoals afgelopen winter. Belangrijk is verder dat zonnepanelen bijdragen aan het energielabel van het pand. Bedrijfspanden moeten sinds 2023 bedrijfspanden minimaal label C hebben. Deze verplichting geldt voor kantoren van 100m2 en groter.

Wat kosten zonnepanelen op je bedrijfspand?

De kosten voor zonnepanelen op een bedrijfspand hangen af van het aantal panelen en het vermogen. Om een idee te geven, 10 zonnepanelen kosten volgens Milieu Centraal circa € 7.500. Gaat het om een groot bedrijfspand en kun je er wel 18 zonnepanelen op kwijt, denk dan aan een totaalprijs van € 12.000. In dit richtbedrag is ook een omvormer en de installatie van de zonnepanelen op het bedrijfspand inbegrepen. Vraag offertes bij verschillende leveranciers van zonnepanelen. Zo weet je zeker dat je niet de hoofdprijs betaalt.

Subsidies voor zonnepanelen

De aanschaf van zonnepanelen is een duurzame investering. De overheid stimuleert deze vorm van verduurzaming. Je kunt aanspraak maken op diverse subsidies, waaronder de ISDE (investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing). Voorwaarde is dat het gaat om een investering met een vermogen boven de 15 kWp. ISDE subsidie kun je ook aanvragen voor bijvoorbeeld de aanschaf van een warmtepomp of zonneboiler. Raadpleeg voor alle details en voorwaarden de site van de Rijksoverheid.

Een andere mogelijkheid is de Energie-investeringsaftrek (EIA). Met deze regeling kan je tot 45,5% van de investeringskosten aftrekken van de fiscale winst. Om in aanmerking te komen moet de investering op de investeringslijst staan en minimaal € 2.500 bedragen. Benieuwd naar de exacte voorwaarden? Lees alles over de EIA.

Samen zonnepanelen aanschaffen met subsidie

Zeker bij grotere bedrijfspanden kan het installeren van zonnepanelen een forse investering zijn. Stel je bedrijf is gevestigd in een verzamelpand of je kent bedrijven in de buurt die ook overwegen om zonnepanelen op het bedrijfspand te installeren. In die situatie kan je kijken naar de Subsidieregeling Coöperatieve Energieopwekking. Samen zorg je er zo voor dat de investering per vierkante meter lager ligt.

Is het dak geschikt voor zonnepanelen?

Zonnepanelen kun je niet zo maar op ieder dak plaatsen. Het dak moet bijvoorbeeld het gewicht van de panelen kunnen dragen. De stand van het dak bepaalt ook voor een groot deel de opbrengst van de zonnepanelen. Laat de dakconstructie vooraf beoordelen door deskundigen. Die kan ook meteen beoordelen hoe de zonnepanelen het best geplaatst kunnen worden.

Beperk het risico op brand

De meeste schade door zonnepanelen komt door brand. Het type dakbedekking is daarbij een belangrijk factor. Met een PVC, EPDM of TPO dakbedekking zorg je ervoor dat en brand minder snel ontstaat of overslaat. Het gebruikte isolatiemateriaal maakt ook verschil. Steenwol of PIR is bijvoorbeeld goed brandwerend.

Verzekeraar kan voorwaarden stellen

Stel jouw verzekeraar op de hoogte van het plan om zonnepanelen op je bedrijfspand te installeren. Verzekeraars kunnen eisen stellen aan zowel de installatie als de zonnepanelen zelf. Zo moet je over het algemeen gebruik maken van een erkend installatiebedrijf. Daarnaast is een periodieke controle en onderhoud van belang voor de dekking van verzekering. Houd er rekening mee dat de premie van de gebouwenverzekering toeneemt na het plaatsen van zonnepanelen op je bedrijfspand. De verzekerde waarde van het pand stijgt namelijk door de toevoeging.

Zonnepanelen op je bedrijfspand? Laatste tips

Is het dak van je bedrijfspand geschikt voor zonnepanelen en heb je de financiering rond? Dan ben je er bijna klaar voor. Nog enkele tips tot slot:

  • Controleer of een omgevingsvergunning vereist is voor het plaatsen van de zonnepanelen op je bedrijfspand
  • Zijn de zonnepanelen los op het dak geklikt en relatief makkelijk er vanaf te halen. In dat geval vervalt mogelijk de dekking vanuit de gebouwenverzekering
  • Voorzie zonnepanelen met een klikbevestiging van anti-diefstal bouten.
  • Gebruik je niet alle stroom zelf? Ga bij de energieleverancier na of en tegen welke voorwaarden je overtollige stroom terug kunt leveren aan het net.
  • Vuil is slecht voor het rendement van zonnepanelen. Zorg voor een periodieke schoonmaakbeurt.

Het plaatsen van zonnepanelen is een investering in duurzaamheid, die je vaak met subsidie kunt doen. Regel het wel goed, zodat je optimaal van zonnekracht gebruikt maakt. Direct weten wat je in jouw situatie kunt lenen voor het financieren van zonnepanelen op je bedrijfspand? Vraag een offerte voor een zakelijke lening aan

Bronnen en expertise

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:

  • RVO.nl (rijksdienst voor ondernemend Nederland)
  • Milieucentraal
  • Subsidie- en financieringswijze RVO.nl (rijksdienst voor ondernemend Nederland)
  • KVK.nl (ondernemingsplein kamer van koophandel)

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Tjalling Heeringa. Hij is specialist op het gebied van zakelijke leningen en Lease.

Tjalling Heeringa - Manager & zakelijke krediet specialist
Offerte aanvragen