Openstaande facturen binnen 24 uur uitbetaald
Openstaande facturen kunnen de groei van je bedrijf in de weg staan. Denk bijvoorbeeld aan de inkoop van extra voorraad waar je het geld van de debiteuren voor nodig hebt. Met factoring hoef je niet te wachten tot facturen eindelijk zijn voldaan. Je houdt de cashflow op gang en kunt volop verder ondernemen. Hoe werkt factoring precies? Op deze pagina lees je er alles over.
Wat is factoring?
Factoring is een financieringsvorm waarbij je als ondernemer snel over werkkapitaal beschikt, met openstaande facturen als uitgangspunt. In plaats van te wachten tot klanten betalen, krijg je een deel van de factuurwaarde al direct uitgekeerd. Zo kun je blijven investeren in je onderneming en operationele kosten dekken.
Hoe werkt factoring?
Wanneer je een product of dienst levert, stuur je zoals altijd de factuur naar de klant. In plaats van te wachten op betaling, dien je de factuur in bij een zogenoemde factoringmaatschappij. Die keert vaak binnen 24 uur al een groot deel van het factuurbedrag uit. Gebruikelijk is een percentage tussen de 80% en 90%.
Jouw klant voldoet de factuur vervolgens binnen de afgesproken termijn rechtstreeks aan de factoringmaatschappij. Zodra de factuur volledig is voldaan, ontvang je het resterende bedrag, met aftrek van de kosten voor de factoring. Wordt de rekening niet op tijd voldaan? Bij standaard factoring neemt een factoringmaatschappij de invordering voor je uit handen.
Facturen binnen 24 uur betaald?
Vraag een vrijblijvende offerte aan!
Waarom kiezen voor factoring?
Factoring heeft diverse voordelen en is in bepaalde situaties een goed alternatief voor een reguliere zakelijke lening. De grootste pluspunten van factoring zijn:
- Werkkapitaal direct beschikbaar
Je hoeft niet te wachten op betalingen en ontvangt direct werkkapitaal.
- Geen extra schulden
Factoring is geen lening, dus je bouwt geen extra schulden op de balans op.
- Flexibele financiering
De financiering groeit mee met je omzet. Als je meer openstaande facturen hebt, neemt ook het bedrag toe dat je uit de factoring ontvangt.
- Geen onderpand nodig
Bij reguliere leningen wordt vaak een onderpand geëist, terwijl factoring alleen gebaseerd is op je facturen.
- Administratieve verlichting
De factor neemt het totale debiteurenbeheer, zoals herinneringen en een eventueel incassotraject, voor je uit handen.
Groei versnellen?
Een sterk punt van factoring is dat het jou meer ruimte geeft om te doen waar je goed in bent, namelijk ondernemen. Veel ondernemers besteden veel tijd en energie aan administratieve taken, zoals het beheren van openstaande facturen. Soms komt daar de klad in omdat het niet de focus heeft, met een opeenstapeling van onbetaalde facturen als risico.
Met factoring wordt dit proces uit handen genomen, waardoor je je geen zorgen hoeft te maken over het debiteurenbeheer. Bovendien verbetert het je cashflow, omdat je sneller over je geld beschikt. Dit maakt het bijvoorbeeld gemakkelijker om investeringen te doen in voorraden, personeel of nieuwe markten.
Is factoring geschikt voor mijn bedrijf?
Factoring is vooral een ideale oplossing voor bedrijven die snel extra werkkapitaal nodig hebben zonder aanvullende zakelijke leningen af te sluiten. Of je nu een start-up bent, een groeiend MKB bedrijf of een onderneming met lange betaaltermijnen, factoring kan bijdragen aan een stabiele en voorspelbare cashflow. Deze voorspelbaarheid is een voordeel omdat je precies weet wanneer je kapitaal beschikbaar hebt om je bedrijf verder te ontwikkelen.
Daarnaast is factoring vooral geschikt wanneer er vanuit jouw onderneming regelmatig facturen de deur uit gaan. Voor bedrijven met veel particuliere klanten, of bedrijven die slechts af en toe facturen versturen, kan factoring minder aantrekkelijk zijn.
Verschillende soorten factoring
Er zijn verschillende soorten factoring, elk met hun eigen kenmerken en voordelen. Naast standaard factoring is American factoring een andere optie. Bij dit type lopen niet alle facturen via de factoringmaatschappij. In plaats daarvan bepaal je zelf welke facturen je zelf afhandelt en welke je uit handen geeft. Dit geeft meer flexibiliteit. De keerzijde is dat het ook meer administratieve aandacht vergt en kan per factuur duurder uitvallen dan standaard factoring.
Een andere belangrijke variant is recourse factoring, waarbij je zelf verantwoordelijk blijft als een klant niet betaalt. De factoringmaatschappij schiet het geld wel voor, maar draagt niet het risico op wanbetaling. Je draait zelf alsnog voor de betaling op als een debiteur in gebreke blijft. Dit maakt deze vorm van factoring voordeliger dan de factoring waarbij jij niet het risico loopt. Voor grotere bedrijven met veel leveranciers is er ook reverse factoring, ook wel supply chain factoring genoemd. In dit geval sluit de afnemer een contract met een factoringmaatschappij, die de leveranciers direct betaalt. De afnemer zelf betaalt de factor op een later moment.
Welke vorm van factoring het beste past, hangt af van jouw bedrijfssituatie. De best passende optie hangt af van factoren zoals cashflow, risicobereidheid en de branche waarin je actief bent.
Wat kost het?
Bij MKB Krediet Nederland weet je vooraf precies waar je aan toe bent. De kosten voor factoring zijn afhankelijk van de betaaltermijn en worden berekend per voorgeschoten factuur. De tarieven per betaaltermijn zijn:
- Betaaltermijn van 30 dagen: 1%
- Betaaltermijn van 60 dagen: 2%
- Betaaltermijn van 90 dagen: 3%
Los van de betaaltermijn kunnen ook andere factoren invloed hebben op de kosten. Een voorbeeld is de kredietwaardigheid van je klanten. Betalen je klanten al jaren trouw en op tijd, dan kan dit een korting op de kosten opleveren. Daarnaast kan het volume en de frequentie van de gefactureerde bedragen invloed hebben op het tarief per factuur. Tot slot maakt het type factoring verschil.
Factoring via MKB Krediet Nederland
Bij MKB Krediet Nederland vinden we het belangrijk dat jij zelf controle hebt over je debiteurenbeleid. Je kiest dan ook zelf de facturen die je wilt omzetten in cashflow. Wil je stoppen met factoring of juist meer vooruit laten betalen? De keus is aan jou. Ingediende facturen krijg je al binnen 24 uur uitbetaald.
Een start met factoring maak je met het aanvragen van een offerte. Vervolgens nemen wij direct contact met je op om de wensen te inventariseren en het vervolg met je door te nemen. Uiteraard kun je ook nu al bij onze kredietspecialisten terecht me vragen over factoring of andere zakelijke financiering.
Vrijblijvende offerte aanvragen?