Factoring

Factoring voor het MKB? Openstaande facturen binnen 24-uur uitbetaald! Bekijk je mogelijkheden.

  • Onafhankelijke vergelijking van het beste MKB-krediet
  • Al 10 jaar specialist in MKB krediet, waaronder Factoring
  • Offerte aanvragen kan binnen 2-minuten 
  • Samenwerking met 20 partnerbanken voor het scherpste aanbod
Offerte aanvragen

Hoeveel wil je aanvragen?

€ 25.000 - € 5.000.000

Openstaande facturen binnen 24 uur uitbetaald

Openstaande facturen kunnen de groei van je bedrijf in de weg staan. Denk bijvoorbeeld aan de inkoop van extra voorraad waar je het geld van de debiteuren voor nodig hebt. Met factoring hoef je niet te wachten tot facturen eindelijk zijn voldaan. Je houdt de cashflow op gang en kunt volop verder ondernemen. Hoe werkt factoring precies? Op deze pagina lees je er alles over.

Wat is factoring?

Factoring is een financieringsvorm waarbij je als ondernemer snel over werkkapitaal beschikt, met openstaande facturen als uitgangspunt. In plaats van te wachten tot klanten betalen, krijg je een deel van de factuurwaarde al direct uitgekeerd. Zo kun je blijven investeren in je onderneming en operationele kosten dekken.

Hoe werkt factoring?

Wanneer je een product of dienst levert, stuur je zoals altijd de factuur naar de klant. In plaats van te wachten op betaling, dien je de factuur in bij een zogenoemde factoringmaatschappij. Die keert vaak binnen 24 uur al een groot deel van het factuurbedrag uit. Gebruikelijk is een percentage tussen de 80% en 90%.

Jouw klant voldoet de factuur vervolgens binnen de afgesproken termijn rechtstreeks aan de factoringmaatschappij. Zodra de factuur volledig is voldaan, ontvang je het resterende bedrag, met aftrek van de kosten voor de factoring. Wordt de rekening niet op tijd voldaan? Bij standaard factoring neemt een factoringmaatschappij de invordering voor je uit handen.

Facturen binnen 24 uur betaald?

Vraag een vrijblijvende offerte aan!

Waarom kiezen voor factoring?

Factoring heeft diverse voordelen en is in bepaalde situaties een goed alternatief voor een reguliere zakelijke lening. De grootste pluspunten van factoring zijn:

  • Werkkapitaal direct beschikbaar
    Je hoeft niet te wachten op betalingen en ontvangt direct werkkapitaal.
  • Geen extra schulden
    Factoring is geen lening, dus je bouwt geen extra schulden op de balans op.
  • Flexibele financiering
    De financiering groeit mee met je omzet. Als je meer openstaande facturen hebt, neemt ook het bedrag toe dat je uit de factoring ontvangt.
  • Geen onderpand nodig
    Bij reguliere leningen wordt vaak een onderpand geëist, terwijl factoring alleen gebaseerd is op je facturen.
  • Administratieve verlichting
    De factor neemt het totale debiteurenbeheer, zoals herinneringen en een eventueel incassotraject, voor je uit handen.

Groei versnellen?

Een sterk punt van factoring is dat het jou meer ruimte geeft om te doen waar je goed in bent, namelijk ondernemen. Veel ondernemers besteden veel tijd en energie aan administratieve taken, zoals het beheren van openstaande facturen. Soms komt daar de klad in omdat het niet de focus heeft, met een opeenstapeling van onbetaalde facturen als risico.

Met factoring wordt dit proces uit handen genomen, waardoor je je geen zorgen hoeft te maken over het debiteurenbeheer. Bovendien verbetert het je cashflow, omdat je sneller over je geld beschikt. Dit maakt het bijvoorbeeld gemakkelijker om investeringen te doen in voorraden, personeel of nieuwe markten.

Is factoring geschikt voor mijn bedrijf?

Factoring is vooral een ideale oplossing voor bedrijven die snel extra werkkapitaal nodig hebben zonder aanvullende zakelijke leningen af te sluiten. Of je nu een start-up bent, een groeiend MKB bedrijf of een onderneming met lange betaaltermijnen, factoring kan bijdragen aan een stabiele en voorspelbare cashflow. Deze voorspelbaarheid is een voordeel omdat je precies weet wanneer je kapitaal beschikbaar hebt om je bedrijf verder te ontwikkelen.

Daarnaast is factoring vooral geschikt wanneer er vanuit jouw onderneming regelmatig facturen de deur uit gaan. Voor bedrijven met veel particuliere klanten, of bedrijven die slechts af en toe facturen versturen, kan factoring minder aantrekkelijk zijn.

Verschillende soorten factoring

Er zijn verschillende soorten factoring, elk met hun eigen kenmerken en voordelen. Naast standaard factoring is American factoring een andere optie. Bij dit type lopen niet alle facturen via de factoringmaatschappij. In plaats daarvan bepaal je zelf welke facturen je zelf afhandelt en welke je uit handen geeft. Dit geeft meer flexibiliteit. De keerzijde is dat het ook meer administratieve aandacht vergt en kan per factuur duurder uitvallen dan standaard factoring.

Een andere belangrijke variant is recourse factoring, waarbij je zelf verantwoordelijk blijft als een klant niet betaalt. De factoringmaatschappij schiet het geld wel voor, maar draagt niet het risico op wanbetaling. Je draait zelf alsnog voor de betaling op als een debiteur in gebreke blijft. Dit maakt deze vorm van factoring voordeliger dan de factoring waarbij jij niet het risico loopt. Voor grotere bedrijven met veel leveranciers is er ook reverse factoring, ook wel supply chain factoring genoemd. In dit geval sluit de afnemer een contract met een factoringmaatschappij, die de leveranciers direct betaalt. De afnemer zelf betaalt de factor op een later moment.

Welke vorm van factoring het beste past, hangt af van jouw bedrijfssituatie. De best passende optie hangt af van factoren zoals cashflow, risicobereidheid en de branche waarin je actief bent.

Wat kost het?

Bij MKB Krediet Nederland weet je vooraf precies waar je aan toe bent. De kosten voor factoring zijn afhankelijk van de betaaltermijn en worden berekend per voorgeschoten factuur. De tarieven per betaaltermijn zijn:

  • Betaaltermijn van 30 dagen: 1%
  • Betaaltermijn van 60 dagen: 2%
  • Betaaltermijn van 90 dagen: 3%

Los van de betaaltermijn kunnen ook andere factoren invloed hebben op de kosten. Een voorbeeld is de kredietwaardigheid van je klanten. Betalen je klanten al jaren trouw en op tijd, dan kan dit een korting op de kosten opleveren. Daarnaast kan het volume en de frequentie van de gefactureerde bedragen invloed hebben op het tarief per factuur. Tot slot maakt het type factoring verschil.

Factoring via MKB Krediet Nederland

Bij MKB Krediet Nederland vinden we het belangrijk dat jij zelf controle hebt over je debiteurenbeleid. Je kiest dan ook zelf de facturen die je wilt omzetten in cashflow. Wil je stoppen met factoring of juist meer vooruit laten betalen? De keus is aan jou. Ingediende facturen krijg je al binnen 24 uur uitbetaald.

Een start met factoring maak je met het aanvragen van een offerte. Vervolgens nemen wij direct contact met je op om de wensen te inventariseren en het vervolg met je door te nemen. Uiteraard kun je ook nu al bij onze kredietspecialisten terecht me vragen over factoring of andere zakelijke financiering.

Vrijblijvende offerte aanvragen?

Partner van

MKB Krediet Nederland - Zakelijk krediet voor het MKB - Rabobank
MKB Krediet Nederland - Zakelijk krediet voor het MKB - New10
MKB Krediet Nederland - Zakelijk krediet voor het MKB - Qredits
MKB Krediet Nederland - Zakelijk krediet voor het MKB - Floryn
MKB Krediet Nederland - Zakelijk krediet voor het MKB - Collin Crowdfund
MKB Krediet Nederland - Zakelijk krediet voor het MKB - ABN Amro
MKB Krediet Nederland - Zakelijk krediet voor het MKB - DutchFinance
MKB Krediet Nederland - Zakelijk krediet voor het MKB - Yeaz
MKB Krediet Nederland - Zakelijk krediet voor het MKB - CapitalBox
MKB Krediet Nederland - Zakelijk krediet voor het MKB - SNS Bank
MKB Krediet Nederland - Zakelijk krediet voor het MKB - Geldvoorelkaar
MKB Krediet Nederland - Zakelijk krediet voor het MKB - Santander Consumer Finance
MKB Krediet Nederland - Zakelijk krediet voor het MKB - OPR Bedrijfskrediet
MKB Krediet Nederland - Zakelijk krediet voor het MKB - Findio
MKB Krediet Nederland - Zakelijk krediet voor het MKB - October
MKB Krediet Nederland - Zakelijk krediet voor het MKB - Hiltermann Lease
MKB Krediet Nederland - Zakelijk krediet voor het MKB - ING Bank
MKB Krediet Nederland - Zakelijk krediet voor het MKB - Briqwise
MKB Krediet Nederland - Zakelijk krediet voor het MKB - Mogelijk
MKB Krediet Nederland - Zakelijk krediet voor het MKB - Beequip

Veel gestelde vragen MKB krediet:

  • Hoe werkt het vergelijken van de offertes door MKB Krediet Nederland?

    Nadat je financieringsbehoefte is geïnventariseerd gaan wij bij onze partnerbanken na welke offertes we kunnen opvragen. Zodra we deze binnen hebben vergelijken wij deze op voorwaarden, looptijd, rente en maandlasten. De voordeligste offerte of offertes zullen we vervolgens aan je voorleggen.
  • Kom ik in aanmerking voor een bedrijfslening?

    Of je in aanmerking komt voor een zakelijk lening hangt af van de financiële situatie van jou en je onderneming. Er moet sprake zijn van voldoende omzet/inkomsten en cashflow om een financiering te kunnen terugbetalen. De mogelijkheden via MKB Krediet Nederland zijn zeer uitgebreid, dit omdat wij samenwerken met +30 partnerbanken, die allemaal hun eigen acceptatievoorwaarden hanteren. Daardoor zijn juist wij in staat een stap verder te gaan dan bijvoorbeeld de grootbanken.

    Wat zijn de voorwaarden voor een bedrijfslening?

    Om een bedrijfslening te krijgen, moet je onderneming aan enkele basisvoorwaarden voldoen. Je bedrijf moet staan ingeschreven bij de Kamer van Koophandel (KvK) en financieel stabiel zijn, waarbij je kunt aantonen dat je winstgevend bent of potentie hebt om de lening terug te betalen. Je moet als het ware over voldoende cash flow beschikken. Veel financieringsmaatschappijen eisen dat je minimaal 1-2 jaar actief bent en een bepaalde minimale omzet behaalt. Via MKB Krediet Nederland maken Startups ook een goede kans, maar vaak gelden er ook andere voorwaarden zoals het bieden van zekerheden of onderpand. In alle gevallen dient het leendoel zakelijk en duidelijk zijn, zoals investeren in groei, werkkapitaal, machines of bedrijfsmiddelen.

    Wat draagt bij aan het verkrijgen van een bedrijfslening?

    Of je een bedrijfslening kunt afsluiten hangt af van verschillende factoren. Een goede voorbereiding en een duidelijke presentatie van je financiële situatie zijn hierbij essentieel. Hier zijn de belangrijkste punten die bijdragen aan een succesvolle aanvraag:
    • Sterk ondernemingsplan: Een gedetailleerd plan is onmisbaar. Hierin laat je zien hoe je de lening gaat gebruiken, wat je verwachte resultaten zijn en hoe je de lening terugbetaalt. Dit geeft de kredietverstrekker vertrouwen in jouw plannen.
    • Goede kredietwaardigheid: Een positief kredietverleden, zowel zakelijk als privé, vergroot je kans op goedkeuring. Zorg ervoor dat je geen negatieve BKR-registratie hebt en presenteer een betrouwbare financiële situatie aan de geldverstrekker.
    • Eigen vermogen of inbreng: Een eigen financiële inbreng toont aan dat je bereid bent risico te nemen. Dit wekt vertrouwen bij de financier, omdat je aantoont betrokken te zijn bij je eigen investering.
    • Zekerheden bieden: Veel financiers vragen om zekerheden, zoals een onderpand (bijvoorbeeld vastgoed of machines) of een borgstelling. Zeker als startende ondernemer is dit een must, daarnaast biedt een onderpand gunstigere leenvoorwaarden zoals een lagere rente.
    • Stabiele cashflow: Laat zien dat je bedrijf voldoende inkomsten genereert om de maandelijkse aflossingen en rente te betalen. Een realistische prognose een een teken van financiële gezondheid.
    • Professionele administratie: Een overzichtelijke boekhouding en actuele financiële cijfers laten zien dat je grip hebt op je financiën. Dit geeft de financier vertrouwen in jouw management.
    Met een solide voorbereiding en bovenstaande punten in je aanvraag vergroot je jouw kansen op een bedrijfslening aanzienlijk. Benieuwd naar je mogelijkheden? Neem gerust vrijblijvend contact met ons op voor een betrouwbare indicatie.
  • Hoelang duurt het afsluiten van een zakelijke lening?

    Het afsluiten van een zakelijke lening kan binnen 2 dagen geregeld zijn, dit betreft een standaard financiering waarbij alle aan te tonen stukken direct worden aangeleverd. Bij een meer complexe financieringsaanvraag duurt het vaak langer. Onze kredietspecialisten kunnen je tijdens het eerste contact een goede indicatie geven van hoelang het in jouw geval duurt voordat de financiering is uitbetaald.