Factoring

Factoring voor het MKB? Bekijk je financierings- mogelijkheden. En vergelijk je mogelijkheden.

  • Onafhankelijke vergelijking van het beste MKB-krediet
  • Al 10 jaar specialist in MKB krediet, waaronder Factoring
  • Offerte aanvragen kan binnen 2-minuten 
  • Samenwerking met 20 partnerbanken voor het scherpste aanbod
Offerte aanvragen

Hoeveel wil je aanvragen?

€ 25.000 - € 5.000.000

Wat is factoring?

Factoring is een financieringsoplossing waarbij een bedrijf openstaande facturen verkoopt aan een factoringbedrijf in ruil voor directe liquiditeit. Het factoringbedrijf betaalt een percentage van de waarde van de factuur, meestal 90% tot maximaal 97%. Bij het verkopen van de facturen neemt het factoringbedrijf verantwoordelijkheid over het innen van het gefactureerde bedrag bij klanten, dit is fijn als je snel kapitaal nodig hebt zodat jij je kunt richten op het ondernemen.

Hoe werkt factoring?

Factoring is een vrij eenvoudige financieringsoplossing, het proces begint met een bedrijf dat zijn/haar onbetaalde facturen verkoopt aan een factoringbedrijf, voor een lagere prijs als wat er op de factuur staat. Het factoringbedrijf neemt vanaf daar de verantwoordelijkheid van het innen van de betaling van jouw klanten. Je klanten worden hier uiteraard netjes over geïnformeerd.

Wat kost factoring?

De kosten van factoring kunnen variëren afhankelijk van verschillende factoren, het gaat hier om de omvang van de factuur, de branche waarin het bedrijf actief is, de kredietwaardigheid van de klant en het factoringbedrijf zelf.

Factoringbedrijven brengen meestal een vergoeding in rekening voor hun dienst. Dit is meestal een percentage van de factuurwaarde, tussen de 1% en 5% is het gebruikelijke percentage. Het in rekening brengen van een percentage van de factuurwaarde wordt factorfee genoemd en is afhankelijk van twee verschillende factoren; de looptijd van de factuur en het risiconiveau van de klant.

Factoring is over het algemeen duurder dan andere financieringsoplossingen zoals zakelijke leningen, vanwege zijn hogere vergoedingen en kosten, het kan evengoed een aantrekkelijke optie zijn voor bedrijven die snel toegang tot kapitaal nodig hebben en geen optie zien tot het traditionele lenen door bijvoorbeeld de kredietwaardigheid of de tijd die het in beslag neemt.

Wat biedt MKB Krediet Nederland?

Factoring via MKB Krediet Nederland concreet gemaakt betekent dat je binnen 24-uur je facturen krijgt uitbetaald. Je ontvangt dus snel geld op de rekening van je onderneming. De kosten voor factoring zijn als volgt: 1% van de factuur bij een betaaltermijn van 30 dagen, 2% bij een termijn van 60 dagen en 3% bij 90 dagen.

Je kiest zelf de facturen die je wilt factoren, en meldt dit ook bij het factoringbedrijf. En wil je ermee stoppen dan kan dit op ieder moment en kosteloos.

De voordelen

Er zijn zowel voor- als nadelen bij factoring, de voordelen:

  1. Directe toegang tot kapitaal: Factoring biedt bedrijven een snelle en gemakkelijke manier tot liquiditeit, zonder dat ze lang hoeven te wachten op de betaling van hun klanten. Dit is gunstig voor bedrijven die snel toegang nodig hebben tot kapitaal.
  2. Vermindering van administratieve lasten en risico op non-betaling. Factoringbedrijven nemen de verantwoordelijkheid voor het beheer van de facturatie en het innen van de betaling. Dit scheelt tijd en vermindert het risico op non betaling.

De nadelen

Hoewel factoring voordelen heeft, zijn er natuurlijk ook nadelen:

  1. Kosten: Factoring brengt kosten met zich mee, en deze kosten kunnen aanzienlijk zijn. Factoringbedrijven rekenen vaak een percentage van de factuurwaarde als vergoeding voor hun diensten. Dit percentage wordt beslist op de hand van een tweetal factoren; grootte van de factuur en kredietwaardigheid van de klanten. Hier bovenop komen nog kosten de administratiekosten.
  2. Vermindering van controle: Als een bedrijf voor factoring kiest, geeft de controle over deze facturen deels uit handen. Het factoringbedrijf wordt verantwoordelijk voor het innen van de betalingen van de klanten. Dit kan impact hebben op de relatie tussen je bedrijf en de klanten. Dit zou bijvoorbeeld het geval kunnen zijn als het factoringbedrijf agressief te werk gaat bij het innen van de betalingen.
  3. Afhankelijkheid: Factoring kan leiden tot afhankelijkheid van de factoringbedrijven. Een bedrijf dat factoring gebruikt om cashflow te verbeteren, kan zich niet veroorloven om te stopen met factoring als de kosten te hoog worden of als het factoringbedrijf de financiering besluit stop te zetten. Het kan er dan tot toe leiden dat een bedrijf afhankelijk wordt van het factoringbedrijf.

Hoewel factoring een handige manier kan zijn om een bedrijf zijn cashflow te verbeteren, brengt het dus ook enkele nadelen met zich. Zorg dat je hier dus goede afspraken over maakt en dat je weet met wie je in zee gaat.

Alternatieven voor factoring

Hoewel factoring voor sommige bedrijven een prima optie zou kunnen zijn, zijn er ook verschillende alternatieven:

  • Kredietlijnen: Een populair alternatief is kredietlijn. Dit is een doorlopende kredietfaciliteit die een bedrijf kan gebruiken zijn cashflow te verbeteren en liquiditeit verhogen. Met een kredietlijn kan een bedrijf geld lenen wanneer nodig en de lening terugbetalen wanneer het geld er weer is. Dit zorgt voor meer flexibiliteit dan factoring, doordat zij wel de controle houden over hun facturen.
  • Voorfinanciering: Dit is een lening op basis van toekomstig inkomen. Dit kan worden gebruikt bij verkoop van seizoensgebonden producten, waarbij het bedrijf vooraf geld nodig heeft om hierin te investeren in de productie en marketing. Voorfinanciering wordt verleend via traditionele banken, online kredietverstrekkers en crowdfunding-platforms.
  • Het verlagen van kosten: Een derde alternatief is het verlagen van kosten om cashflow te verbeteren, dit kan worden gedaan door bijvoorbeeld voorraad te minderen, kosten verlagen of betere betalingsvoorwaarden af te spreken met leveranciers. Als een bedrijf zijn uitgaven mindert zal hij zijn cashflow verbeteren.

Via MKB Krediet Nederland kun je op allerlei manieren een zakelijke lening of lease aanvragen. Maar ook voor factoring ben je bij ons aan het juiste adres. Beter nog is om ons de verschillende alternatieven met elkaar te vergelijken en de offertes met je te bespreken. Juist daar zit onze expertise, voor jou en je onderneming bekijken wat de beste financieringsoplossing is.

Factoring via MKB Krediet Nederland – Hoe gaat het in zijn werk?

Of je nu kiest voor factoring of interesse hebt in een andere zakelijke financiering, je begint met het aanvragen van een offerte. Vervolgens gaan wij aan het werk en maken we een eerste beoordeling van de mogelijkheden, wij nemen direct contact met je op om de wensen te inventariseren en de vervolgstappen te bespreken. Vraag gerust een offerte aan en wij nemen contact met je op.

Partner van

MKB Krediet Nederland - Zakelijk krediet voor het MKB - Rabobank
MKB Krediet Nederland - Zakelijk krediet voor het MKB - New10
MKB Krediet Nederland - Zakelijk krediet voor het MKB - Qredits
MKB Krediet Nederland - Zakelijk krediet voor het MKB - Floryn
MKB Krediet Nederland - Zakelijk krediet voor het MKB - Collin Crowdfund
MKB Krediet Nederland - Zakelijk krediet voor het MKB - ABN Amro
MKB Krediet Nederland - Zakelijk krediet voor het MKB - DutchFinance
MKB Krediet Nederland - Zakelijk krediet voor het MKB - Yeaz
MKB Krediet Nederland - Zakelijk krediet voor het MKB - CapitalBox
MKB Krediet Nederland - Zakelijk krediet voor het MKB - SNS Bank
MKB Krediet Nederland - Zakelijk krediet voor het MKB - Geldvoorelkaar
MKB Krediet Nederland - Zakelijk krediet voor het MKB - Santander Consumer Finance
MKB Krediet Nederland - Zakelijk krediet voor het MKB - OPR Bedrijfskrediet
MKB Krediet Nederland - Zakelijk krediet voor het MKB - Findio
MKB Krediet Nederland - Zakelijk krediet voor het MKB - October
MKB Krediet Nederland - Zakelijk krediet voor het MKB - Hiltermann Lease
MKB Krediet Nederland - Zakelijk krediet voor het MKB - ING Bank
MKB Krediet Nederland - Zakelijk krediet voor het MKB - Briqwise
MKB Krediet Nederland - Zakelijk krediet voor het MKB - Mogelijk
MKB Krediet Nederland - Zakelijk krediet voor het MKB - Beequip

Veel gestelde vragen MKB krediet:

  • Hoe werkt het vergelijken van de offertes door MKB Krediet Nederland?

    Nadat je financieringsbehoefte is geïnventariseerd gaan wij bij onze partnerbanken na welke offertes we kunnen opvragen. Zodra we deze binnen hebben vergelijken wij deze op voorwaarden, looptijd, rente en maandlasten. De voordeligste offerte of offertes zullen we vervolgens aan je voorleggen.
  • Kom ik in aanmerking voor een bedrijfslening?

    Of je in aanmerking komt voor een zakelijk lening hangt af van de financiële situatie van jou en je onderneming. Er moet sprake zijn van voldoende omzet/inkomsten en cashflow om een financiering te kunnen terugbetalen. De mogelijkheden via MKB Krediet Nederland zijn zeer uitgebreid, dit omdat wij samenwerken met 15 partnerbanken, die allemaal hun eigen acceptatievoorwaarden hanteren. Daardoor zijn juist wij in staat een stap verder te gaan dan bijvoorbeeld de grootbanken. Benieuwd naar je mogelijkheden? Neem gerust vrijblijvend contact met ons op voor een eerste indicatie.
  • Hoelang duurt het afsluiten van een zakelijke lening?

    Het afsluiten van een zakelijke lening kan binnen 2 dagen geregeld zijn, dit betreft een standaard financiering waarbij alle aan te tonen stukken direct worden aangeleverd. Bij een meer complexe financieringsaanvraag duurt het vaak langer. Onze kredietspecialisten kunnen je tijdens het eerste contact een goede indicatie geven van hoelang het in jouw geval duurt voordat de financiering is uitbetaald.