Financial lease ZZP

Financial lease voor ZZP’ers

Tjalling Heeringa - Manager & zakelijke krediet specialist Bijgewerkt: 23 april, 2024
 • Onafhankelijke vergelijking van de beste financiel lease
 • Samenwerking met 20 partnerbanken
 • Al 10 jaar specialist in de bemiddeling van zakelijke leningen
 • Binnen 2 minuten aangevraagd 

Hoeveel wil je aanvragen?

€ 25.000 - € 5.000.000

Financial lease voor ZZP-ers bij MKB Krediet Nederland

Ben je ZZP-er en ben je benieuwd naar de mogelijkheden voor financial lease? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Of je vraagt meteen een offerte aan voor financial lease.

Wat is financial lease ZZP?

Voor ZZP’ers die een bedrijfsauto nodig hebben biedt MKB Krediet Nederland de keuze tussen financial lease en operational lease. Beiden vormen van MKB lease zijn geschikt, het hangt van je wensen af welke je wilt. Financial lease werkt in feite als een lening. Je schaft een voertuig aan waarmee je als ZZP’er meteen economisch eigenaar bent. Dit betekent dat je bij financial lease zelf verantwoordelijk bent voor de kosten van onderhoud en verzekering. Aan het einde van de leaseovereenkomst ben je de volledige eigenaar van het voertuig.

Financial lease is flexibel voor ZZP-ers

Financial lease staat bekend als een flexibele leenovereenkomst. Je hoeft geen gebruik te maken van je eigen financiële middelen zodat je de liquiditeit van je bedrijf op orde houdt en daarnaast ook nog allerlei fiscale voordelen krijgt.

ZZP financial lease fiscale voordelen

Is financial lease fiscaal aftrekbaar? Ja, dat is het geval. Financial lease voor ZZP-ers heeft een aantal fiscale voordelen die wij hieronder voor je uiteenzetten.

 • Je mag de btw terugvorderen, wat betekent dat jij als ZZP-er het bedrag ex. BTW betaalt.
 • Je mag de lease-auto afschrijven.
 • Je kunt onbeperkt kilometers rijden met je auto.
 • De rente die je betaalt over de financial lease is aftrekbaar.
 • Wil je ook gebruikmaken van investeringsaftrek? Dat kan als je voertuig als taxi of voor koeriersdiensten wordt gebruikt.

ZZP financial lease en investeringsaftrek

Door aanschaf van een voertuig d.m.v. financial lease kom je in aanmerking voor investeringsaftrek. Bij een investering van € 2.801 tot en met € 69.765 is de investeringsaftrek 28%. Dit levert je een mooi fiscaal voordeel op omdat je een aanzienlijke investering in je onderneming doet.

Met financial lease hoef je niet direct het volledige aanschafbedrag te betalen, omdat de kosten verdeeld worden over de looptijd van de auto. Dat is dus enorm in je voordeel.

Afschrijvingen

Afschrijvingen zijn zakelijke kosten voor ZZP-ers omdat de auto door financial lease op de balans van de onderneming staat. Dit houdt in dat alle uitgaven gerelateerd aan de auto als zakelijk wordt beschouwd, wat fiscaal gezien voordelig voor je is. Denk hierbij ook aan uitgaven zoals pechhulp, parkeerkosten, reparatie en brandstof.

Is er sprake van bijtelling bij financial lease?

Maak je gebruik van financial lease en vraag je je af of je te maken krijgt met bijtelling in de privésfeer? Dat is inderdaad het geval wanneer je meer dan 500 kilometer per jaar privé rijdt. Met financial lease betaal je voor het zakelijk gebruik van de auto. De bijtelling is echter van toepassing op privégebruik.

ZZP-er krijgt BTW terug bij aankoop van het voertuig

Als ZZP’er kun je direct de BTW over de aankoopsom terugvragen wanneer je kiest voor financial lease om een bedrijfsauto te kopen. Dit vormt een groot fiscaal voordeel voor de ZZP-er. Hierdoor maak je optimaal gebruik van de beschikbare belastingvoordelen van financial lease. BTW-teruggave resulteert in een effectief lagere aanschafprijs voor de ZZP-er.

Wat zijn de voordelen van financial lease voor ZZP-ers.

 • Eigenaarschap van het voertuig dat je wilt leasen.
 • Je bepaalt zelf de looptijd van de lease.
 • Fiscale voordelen bij financial lease.
 • Minimale investering voor de ZZP-er omdat je in termijnen betaalt.
 • De liquiditeit van je ZZP-onderneming blijft intact waardoor je cashflow goed blijft.
 • Lage leasebedragen per maand. Neem contact op voor meer informatie.
 • ZZP-ers lopen met financial lease minder risico.

Financial lease-looptijd zelf bepalen?

In welke mate heeft een zelfstandige zonder personeel (ZZP-er) de vrijheid om de duur van een financial leasecontract zelf vast te stellen? Een ZZP’er heeft volledige controle over de termijn van financial lease. Bovendien heeft hij of zij de mogelijkheid om het contract eerder dan gepland te beëindigen. Daarover wordt geen boete betaald.

Heb je vragen over de voordelen van financial lease of wil je weten hoe je als ZZP-er optimaal gebruik maakt van deze financieringsvorm? Neem dan contact op met een adviseur van MKB Krediet Nederland. Onze adviseurs informeren je graag over de diverse ZZP-opties voor financial lease.

Waarom kiezen ZZP-ers voor MKB Krediet Nederland?

ZZP-ers vertrouwen op MKB Krediet Nederland vanwege onze expertise in financial lease en zakelijke leningen. Met financial lease bieden wij een flexibele oplossing voor ZZP-ers.