Kom ik in aanmerking voor een bedrijfslening?
Of je in aanmerking komt voor een zakelijk lening hangt af van de financiële situatie van jou en je onderneming. Er moet sprake zijn van voldoende omzet/inkomsten en cashflow om een financiering te kunnen terugbetalen. De mogelijkheden via MKB Krediet Nederland zijn zeer uitgebreid, dit omdat wij samenwerken met +30 partnerbanken, die allemaal hun eigen acceptatievoorwaarden hanteren. Daardoor zijn juist wij in staat een stap verder te gaan dan bijvoorbeeld de grootbanken.
Wat zijn de voorwaarden voor een bedrijfslening?
Om een bedrijfslening te krijgen, moet je onderneming aan enkele basisvoorwaarden voldoen. Je bedrijf moet staan ingeschreven bij de Kamer van Koophandel (KvK) en financieel stabiel zijn, waarbij je kunt aantonen dat je winstgevend bent of potentie hebt om de lening terug te betalen. Je moet als het ware over voldoende cash flow beschikken.
Veel financieringsmaatschappijen eisen dat je minimaal 1-2 jaar actief bent en een bepaalde minimale omzet behaalt. Via MKB Krediet Nederland maken Startups ook een goede kans, maar vaak gelden er ook andere voorwaarden zoals het bieden van zekerheden of onderpand. In alle gevallen dient het leendoel zakelijk en duidelijk zijn, zoals investeren in groei, werkkapitaal, machines of bedrijfsmiddelen.
Wat draagt bij aan het verkrijgen van een bedrijfslening?
Of je een bedrijfslening kunt afsluiten hangt af van verschillende factoren. Een goede voorbereiding en een duidelijke presentatie van je financiële situatie zijn hierbij essentieel. Hier zijn de belangrijkste punten die bijdragen aan een succesvolle aanvraag:
- Sterk ondernemingsplan:
Een gedetailleerd plan is onmisbaar. Hierin laat je zien hoe je de lening gaat gebruiken, wat je verwachte resultaten zijn en hoe je de lening terugbetaalt. Dit geeft de kredietverstrekker vertrouwen in jouw plannen. - Goede kredietwaardigheid:
Een positief kredietverleden, zowel zakelijk als privé, vergroot je kans op goedkeuring. Zorg ervoor dat je geen negatieve BKR-registratie hebt en presenteer een betrouwbare financiële situatie aan de geldverstrekker. - Eigen vermogen of inbreng:
Een eigen financiële inbreng toont aan dat je bereid bent risico te nemen. Dit wekt vertrouwen bij de financier, omdat je aantoont betrokken te zijn bij je eigen investering. - Zekerheden bieden:
Veel financiers vragen om zekerheden, zoals een onderpand (bijvoorbeeld vastgoed of machines) of een borgstelling. Zeker als startende ondernemer is dit een must, daarnaast biedt een onderpand gunstigere leenvoorwaarden zoals een lagere rente. - Stabiele cashflow:
Laat zien dat je bedrijf voldoende inkomsten genereert om de maandelijkse aflossingen en rente te betalen. Een realistische prognose een een teken van financiële gezondheid. - Professionele administratie:
Een overzichtelijke boekhouding en actuele financiële cijfers laten zien dat je grip hebt op je financiën. Dit geeft de financier vertrouwen in jouw management.
Met een solide voorbereiding en bovenstaande punten in je aanvraag vergroot je jouw kansen op een bedrijfslening aanzienlijk. Benieuwd naar je mogelijkheden? Neem gerust vrijblijvend contact met ons op voor een betrouwbare indicatie.