Alle blogitems

Voordelen en nadelen van een zakelijke lening

Tjalling Heeringa - Manager & zakelijke krediet specialist Bijgewerkt: 18 april, 2024

Hoeveel wil je aanvragen?

€ 25.000,00 - € 5.000.000,00
18 april, 2024

Heb je interesse om zakelijk te lenen? Een zakelijke lening heeft een aantal voordelen en nadelen die belangrijk zijn om vooraf te weten. Wij sommen ze in onderstaand artikel voor je op.

Voordelen zakelijk krediet

Als eerste het zakelijke krediet. Een krediet is iets anders dan een lening. Een krediet is flexibeler en heeft een voordeel met de rente.

De rente op een zakelijk krediet is flexibel

Kredietverstrekkers bepalen zelf de hoogte van de rente. Een zakelijk krediet of zakelijke financiering is ook wel bekend als rekening courant krediet. In tegenstelling tot de zakelijke lening kent een zakelijk krediet een variabele rente. Meestal betaalt de onderneming over deze zakelijke financiering alleen rente over het daadwerkelijke saldo wat is opgenomen van de rekening courant.

Onderstaande factoren hebben invloed op de hoogte van de rentepercentages.

  • Marktrente
  • Mogelijk onderpand
  • Risicoprofiel van de onderneming
  • Hoogte van de lening
  • Verstrekte informatie
  • Aflossingsplan

Door geldverstrekkers te vergelijken zie je welke de gunstigste rente heeft. Vergelijk de kosten van zakelijke leningen altijd voordat je een overeenkomst aangaat.

Voordelen zakelijk lenen en zakelijk krediet

Beiden leenvormen hebben specifieke voordelen, onze ervaring is dat het leendoel bepalend is voor het voordeel van het soort lening. Betreft het leendoel een eenmalige aankoop, zoals een uitbreiding van bedrijfsruimte, een verbouwing of het financieren van een eenmalige marketingcampagne, dan past de zakelijke lening met als zijn vaste kenmerken hier goed bij. Betreft het de financiering van werkkapitaal, een overbruggingsfinanciering of de aankoop van voorraden, dan past een zakelijk krediet waarschijnlijk veel beter.

De kosten van zakelijk lenen zijn aftrekbaar

De aflossing op een zakelijke financiering is op zich niet aftrekbaar van de belasting. Wat een bedrijf wel als kosten mag opgeven zijn rente én administratie- en afsluitkosten. Als je per jaar bijvoorbeeld 5.500 euro aan rente betaalt dan mag je dit bedrag aftrekken als bedrijfskosten van de winst. Dit geldt voor de zakelijke lening als voor een zakelijke financiering.

Zakelijk lenen zonder jaarcijfers is mogelijk

Zakelijk lenen zonder jaarcijfers is bij bepaalde geldverstrekkers mogelijk. Dit geldt voor starters of ondernemers die nog geen jaarcijfers hebben. Geldverstrekkers hanteren voordelige normen wanneer je niet over financiële jaaroverzichten beschikt. Ze vragen dan om bankafschriften waarmee de inkomsten en uitgaven duidelijk worden. Ook is de kans groot dat je een motivatie voor de zakelijke lening of financiering moet schrijven. Hierin beschrijf je waarom je de lening zonder jaarcijfers wilt hebben en wat je toekomstplannen zijn.

Mogelijkheid tot groei

Om meer winst te maken of om groei te realiseren zijn investeringen nodig. Een zakelijke lening kan hier uitkomst bieden. Denk bij investeringen aan:

  • Verbouwen van een bedrijfspand.
  • Inhuren van nieuw personeel bij uitbreiding.
  • Laten bouwen van een nieuwe website.

Met een zakelijke lening wordt het bedrijf slagvaardiger.

Geen verlies van eigen vermogen

Bij het binnenhalen van een investeerder eist hij/zij een deel van de inkomsten die je bedrijf genereert. Bij een zakelijke lening of zakelijke financiering is dit niet het geval. In deze situatie betaal je de kredietverstrekker het bedrag van de zakelijke lening plus rente terug. Deze hoofdsom en rentebedragen zijn constant en hebben geen direct effect op het eigen vermogen van de onderneming.

Snelle uitbetaling van de lening

Over het algemeen sluit je een zakelijke lening binnen een aantal dagen af. De uitbetaling kan al binnen 2 werkdagen plaatsvinden. Je krijgt het geld dus snel op de rekening van je bedrijf gestort.

Nadelen zakelijk lenen

Risico

Het risico bij een zakelijke lening ligt in het niet terug kunnen betalen door de ondernemer. Een ondernemer kan soms een lening niet terugbetalen als de bedrijfsomstandigheden minder zijn dan verwacht. Bij een tegenslag loop je als ondernemer dus altijd een risico.

Met geleend geld is het ondernemersrisico hoger. Het is immers niet jouw geld en bij een aantal tegenvallers heb je een serieus probleem. Neem op tijd contact op met je geldverstrekker als je problemen voorziet of niet in staat bent om op tijd je lening af te betalen. Meestal wordt er naar een oplossing gekeken zodat je met een gerust hart verder kunt ondernemen.

Verschillende voorwaarden per financier.

Naast de rente en overige kosten heeft elke kredietverstrekker zijn eigen voorwaarden. Je kijkt dus niet alleen naar de rente en overige kosten van de lening. Je kijkt ook naar de andere voorwaarden van de zakelijke lening.

Let erop dat bij de ene kredietverstrekker een voorwaarde een voordeel is terwijl het bij een andere een nadeel is. De mogelijkheid tot lenen zonder jaarcijfers bijvoorbeeld is een voorwaarde die niet bij elke geldverstrekker geldt. Vergelijk je leningen goed op rente en voorwaarden zodat je de beste lening hebt voor jou bedrijf.

Druk op de onderneming of ondernemer

Een zakelijke lening legt extra druk op de onderneming. Het is extra financiële druk die ervoor zorgt dat je meer groei moet realiseren dan voorheen. Zorg ervoor dat je je bewust bent van de nieuwe maandelijkse uitgaven en dat je dit afstemt op je bedrijfsvoering.

Offerte aanvragen