Als ondernemer zijn er veel redenen voor het afsluiten van een lening. Je wilt bijvoorbeeld investeren in voorraden of een marketing campagne. Wat je leendoel ook is, eerst moet je weten of je in aanmerking komt voor een lening. We zetten de belangrijke voorwaarden voor een zakelijke lening voor je op een rij.
Financiële gezondheid van je onderneming
Geldverstrekkers willen het risico dat ze lopen zo klein mogelijk houden. Om dit te kunnen beoordelen zullen ze uitgebreid kijken naar de financiële staat van je onderneming. Is je bedrijf winstgevend? Zijn er schulden en hoe zit het met de cashflow? Vragen die bepalend zijn voor het risicoprofiel van je onderneming. Van belang is vooral het verloop van de cijfers. Een stabiele groei van de winst in de afgelopen jaren is het beste uitgangspunt. Al zijn er ook genoeg mogelijkheden om te lenen voor startende ondernemers.
Bedrijfsplan en ondernemersprofiel
Een helder en realistisch bedrijfsplan is een pre voor de geldverstrekker. In het plan zet je uiteen wat je met de lening wilt bereiken en hoe je denkt dit doel te realiseren. Een goed bedrijfsplan geeft een helder beeld van je bedrijfsvoering, marktpositie, concurrentie, en financiële prognoses. Een dergelijk plan is niet alleen bij het aanvragen van een zakelijke lening nuttig. Voor jezelf is het ook goed om te weten waar je nu staat en waar je heen wilt met jouw onderneming.
Ondernemersprofiel en ervaring
Je eigen ondernemerservaring en kennis van de branche is niet doorslaggevend, maar kan de kans op een zakelijke lening wel vergroten. Kredietverstrekkers kijken ook naar de persoon achter het bedrijf. Eerdere zakelijke successen dragen bij aan vertrouwen bij een leningaanvraag.
Onderpand en borgstelling
Hoe meer zekerheid de geldverstrekker heeft, des te eerder zal deze een zakelijke lening goedkeuren. Een onderpand of borgstelling draagt hieraan bij. Vaak is het onderpand het bedrijfspand of ander onroerend goed. Ook voorraden of debiteurenvorderingen kunnen de garantie zijn voor de geldverstrekker. Het onderpand kan ook effect hebben op de voorwaarden van een lening, zoals de hoogte van de rente.
Bestedingsdoel van de zakelijke lening
Je bepaalt zelf waar je een zakelijke lening voor wilt gebruiken. Wel kan het invloed hebben op het oordeel van de geldverstrekker. Mogelijk wil je investeren in machines, extra voorraden of zelfs een bedrijfsovername? Geldverstrekkers zullen hier anders naar kijken dan wanneer je met het geld lopende schulden wilt aflossen of het gebruikt om een schadeclaim af te handelen. Bij het laatste is de kans kleiner dat de lening bijdraagt aan verdere groei van je onderneming.
Transparantie informatie en kosten zakelijke lening
Succesvol een zakelijke lening aanvragen heb je deels zelf in de hand. Zorg dat je alle documenten en informatie bij de hand hebt. Lever deze zo volledig en transparant mogelijk aan, zodat de geldverstrekker je aanvraag zo snel mogelijk kan beoordelen. Bij MKB Krediet Nederland weten we alles over de voorwaarden van geldverstrekkers en begeleiden we je door het hele proces van inventarisatie tot het geld op je rekening. De kosten van de zakelijke lening worden vooraf met je besproken zodat je achteraf geen verrassingen hebt! Neem vrijblijvend contact op voor een offerte en om de voorwaarden van je lening te bespreken.
Een zakelijke lening kan dé springplank zijn voor zakelijk succes. Nu je weet waar geldverstrekkers vooral op letten, ben je een stap dichterbij. Via MKB Krediet Nederland vraag je eenvoudig binnen 1 minuut een vrijblijvende offerte aan.
Bronnen en expertise
Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:
- voorwaarden partnerbanken inzake zakelijke lening
Informatie gecontroleerd door expert
De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Tjalling Heeringa. Hij is specialist op het gebied van zakelijke leningen en Lease.
Offerte aanvragen