Alle blogitems

Kosten zakelijke lening

Tjalling Heeringa - Manager & zakelijke krediet specialist Bijgewerkt: 21 februari, 2024

Hoeveel wil je aanvragen?

€ 25.000,00 - € 5.000.000,00
21 februari, 2024

Kosten Zakelijke lening. Extra kapitaal aantrekken met een zakelijke lening kan de start zijn voor verdere groei van jouw onderneming. Geld dat je bijvoorbeeld kunt inzetten voor het kopen van nieuwe voorraden, de aanschaf van nieuwe machines of het aannemen van personeel. Houd wel rekening met kredietkosten bij het afsluiten van een zakelijke lening.

Kosten zakelijke lening

Over het algemeen bestaan de kosten van een zakelijke lening uit drie componenten: de aflossing, beheerskosten en de rente. Eén voor één lichten we deze kosten kort toe.

  1. Kosten voor aflossing

    Net als bij elke andere lening los je een zakelijke lening af. Dit gebeurt vaak in maandelijkse termijnen. Hoeveel je periodiek moet aflossen, is afhankelijk van de hoogte van de lening en de looptijd. Soms kun je tussentijds extra of vervroegd aflossen. Controleer wel in de voorwaarden zakelijke lening van de geldverstrekker of dit kan zonder dat er een boeterente in rekening wordt gebracht.

  2. Beheerskosten en provisie

    Houd bij het afsluiten van het krediet rekening met beheerskosten waaronder provisie. Dit zijn kosten die de geldverstrekker maakt om jou de zakelijke lening aan te kunnen bieden. Er zijn twee soorten beheerskosten. De kosten, zoals administratiekosten en de kosten voor het beoordelen van je kredietaanvraag of de provisiekosten die eenmalig worden vergoed aan een bemiddelaar of adviseur.

  3. Rente

    Zakelijk geld lenen is niet gratis. Als vergoeding voor de zakelijke lening betaal je rente. Voor een zakelijke lening is de rente opgebouwd uit meerdere onderdelen.

Kosten zakelijke lening berekenen

De kosten van een zakelijke lening worden bepaald door verschillende factoren, te beginnen met het geleende bedrag, het rentepercentage, de looptijd van de lening en eventuele extra kosten zoals administratiekosten of provisies. De globale maandelijkse kosten van een zakelijke lening voor je bedrijf kun je zelf berekenen. Hoe dit in zijn werk gaat lees je hieronder.

  1. Allesbepalend is natuurlijk het geleende bedrag: het eerste wat je moet doen is het bedrag bepalen dat je wilt lenen voor je zakelijke leendoel. De basis voor de kosten van een zakelijke lening is vanzelfsprekend het bedrag.
  2. De tweede belangrijke factor voor de kosten is het rentepercentage. De rente is de vergoeding die je aan zakelijke kredietverstrekkers betaalt voor het lenen van geld. Deze rente kan variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals de marktrente, je kredietgeschiedenis en de termijn van de lening. Hoe lager de rente hoe goedkoper je leent.
  3. De looptijd van de lening is de periode waarvoor je de lening aangaat. De looptijd bepaalt de maandtermijn aan rente en aflossing.  Voor de looptijd geldt dat hoe langer de looptijd, hoe langer je het geld gebruikt, hoe hoger de kosten zijn. Je betaalt namelijk over een langere periode rente.
  4. De maandtermijn aan rente en aflossing: Met behulp van een annuïteitenformule kun je de maandtermijn berekenen. De formule wordt gebruikt bij een vaste lening, dit betekent dat je elke maand een vast bedrag betaalt aan rente en maandelijkse aflossing. De formule is gemakkelijk online te vinden en via deze site kun je het online berekenen.
  5. Extra kosten: Naast de rente kunnen er ook extra kosten zijn, zoals administratiekosten, advieskosten of provisie. Tel deze kosten bij de rentekosten op om het totale bedrag te berekenen dat je elke maand moet betalen.

Bereken de totale kosten:

De kosten van zakelijk geld lenen zijn de totaal te betalen rentekosten plus de kosten voor het afsluiten van de lening zoals afsluitkosten, administratiekosten en eventuele afsluitprovisie.

Deze kosten tel je op bij de afsluitkosten en je hebt de totale kosten van de zakelijke lening. Met behulp van online tooling kun je dit zelf berekenen. Bij een lening via MKB Krediet Nederland doen wij dit voor je.

Vergelijk je zakelijke lening

Het is altijd verstandig om verschillende leningsopties te vergelijken. Dit geldt voor de leningvoorwaarden maar ook voor de totale kosten van elk zakelijke krediet of zakelijke lening.

Een lening aanvragen via MKB Krediet Nederland biedt je de vergelijking van verschillende zakelijke leningen. Niet alleen op de rente en voorwaarden maar ook op de verschillende mogelijkheden qua financieringsvorm. Het leendoel is hierbij bepalend. Een bedrijfshypotheek sluit bijvoorbeeld beter aan bij de financiering van een bedrijfspand en een zakelijk krediet bij de financiering van je voorraden. Bij MKB Krediet Nederland werken we samen met meer dan 35 partnerbanken waardoor we mogelijkheden hebben voor ieder leendoel. 

Wat is de rente op een zakelijke lening?

De rente op een zakelijke lening bedraagt meestal tussen de 4 procent en de 10 procent per jaar. De zakelijke rente is gebaseerd op de marktrente, het risicoprofiel van de onderneming, het leendoel en de zekerheden die de ondernemer kan bieden. Een zekerheid is bijvoorbeeld een onderpand. Meer zekerheid en een beter risicoprofiel zorgen voor een lagere rente. Een goede positie biedt je als ondernemer de grootste kans op een concurrerende rente.

Rente zakelijke lening

    • De basisrente van de zakelijke lening

      Dit is het inkoopbedrag dat de geldverstrekker heeft betaald om het geld voor jou te reserveren. De basisrente wordt ook wel marktrente genoemd en zijn de basiskosten voor de zakelijke lening. Deze rente is doorgaans voor iedereen gelijk. Wel is de hoogte ervan afhankelijk van het moment dat je een lening afsluit.

    • Kosten voor de marge

      De geldverstrekker wil natuurlijk wel wat overhouden aan het uitlenen van het geld. Boven op de basisrente wordt dus ook een marge gerekend wat ook weer extra kosten voor de zakelijke lening zijn.

    • Operationele kosten zakelijke lening

      De rente is ook afhankelijk van de operationele kosten die een geldverstrekker maakt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan kosten voor het personeel en het kantoorpand. De operationele kosten van de zakelijke lening kunnen sterk verschillen tussen verschillende geldverstrekkers.

    • Kapitaalkosten zakelijke lening

      Geldverstrekkers zijn verplicht om een financiële buffer aan te houden. Voor het uitgeleende geld moet dus een reserve achter de hand gehouden worden. Dit kost geld en wordt verwerkt in de hoogte van de rente.

    • Risicokosten

      De hoogte van de rente is ook afhankelijk van (de financiële situatie) van je bedrijf. Op basis van de aangeleverde informatie bepaalt de geldverstrekker hoe hoog het risico is dat je een lening (tijdelijk) niet kunt aflossen. Hoe groter het risico, des te hoger de rente. Ook de markt waarin je werkzaam bent en je eigen vermogen zijn van belang voor de hoogte van het risico.

Wat heb je nodig voor een zakelijke lening?

Een zakelijke lening aanvragen kan eenvoudig online. Hiervoor is niet veel nodig. Wij nemen vervolgens vrijblijvend contact met je op om de mogelijkheden te inventariseren. Wij kijken naar je doelstellingen en de mogelijke leenvormen. Aan de hand van dit gesprek maken we een quickscan en vragen we jou een aantal documenten aan te tonen. Welke documenten dat zijn lees je in dit blog.

Hoeveel eigen inbreng/geld nodig voor zakelijke lening?

Dit is afhankelijk van het leendoel. In veel gevallen is er geen eigen inbreng nodig. Maar het kan ook zijn dat er wel een inbreng nodig is. Zo wordt er bij het financieren van een auto, middels lease of een zakelijke lening, een bedrag aan eigen inbreng verwacht. Dit bedrag staat meestal gelijk aan de te betalen BTW op de auto. Het betreft dus een relatief klein percentage van de totale leensom. Bij een bedrijfshypotheek gelden weer andere regels. Daar is het afhankelijk van de waarde van het onderpand, niet alle banken zijn bereid om 100% van de marktwaarde te financieren.

Zakelijke lening afsluiten?

Met extra kapitaal kun je jouw bedrijf naar een hoger niveau tillen. Hiervoor kan je een zakelijke lening afsluiten. Let bij het vergelijken van zakelijke leningen zowel op de hoogte van de rente als de voorwaarden. Onze specialisten helpen je graag bij het vinden van een passende lening. Een offerte aanvragen kan eenvoudig en binnen 2 minuten, wij nemen vervolgens direct contact op om de mogelijkheden te bespreken.

Documenten aantonen bij zakelijke lening?

In ons blog stukken voor de zakelijke lening vertellen we je alvast welke stukken je moet aantonen bij het aangaan van een zakelijke lening. 

Bronnen en expertise

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:

  • DNB (De Nederlandsche Bank)
  • Voorwaarden partnerbanken

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Tjalling Heeringa. Hij is specialist op het gebied van zakelijke leningen en Lease.

Tjalling Heeringa - Manager & zakelijke krediet specialist
Offerte aanvragen