Alle blogitems

Wat je moet weten over een ZZP lening

Tjalling Heeringa - Manager & zakelijke krediet specialist Bijgewerkt: 23 februari, 2024

Hoeveel wil je aanvragen?

€ 25.000,00 - € 5.000.000,00
23 februari, 2024

Is een ZZP lening afsluiten lastig? Veel ondernemers denken van wel. Gelukkig is het in de praktijk vaak goed mogelijk om geld te lenen als ZZP’er. Je kunt de lening afsluiten voor zowel privé als zakelijke doeleinden, zolang het past bij je financiële situatie. Wat moet je weten over een ZZP lening? We bundelen de ins en outs in dit artikel. 

Wat is een ZZP lening?

De term ZZP lening is een verzamelterm voor de leningen die jij kunt afsluiten als zelfstandige zonder personeel. Als ZZP’er is je bedrijfssituatie anders dan bij een BV of ander type bedrijf. Het verschil is nog groter als we zelfstandigen vergelijken met mensen in loondienst. Geldverstrekkers houden rekening met deze verschillen bij het verstrekken van leningen. Vandaar de categorie ZZP lening.

Waarom een ZZP lening afsluiten?

Investeren in de eigen onderneming is voor veel ZZP’ers de belangrijkste reden voor het afsluiten van een zakelijke lening. Hoe de ZZP lening wordt gebruikt, verschilt per situatie. De ene ZZP’er gebruikt het voor de aanschaf van extra voorraden, terwijl de ander investeert in machines of een bedrijfsauto. Uiteraard kun je bij een ZZP lening ook verschillende bestedingsdoelen combineren.

Met een ZZP lening kun je ook privé-uitgaven financieren. Handig als je bijvoorbeeld van plan bent om je woning te verbouwen of verduurzamen. In dat geval is de rente fiscaal aftrekbaar. Moet de TV vervangen worden? Hier een ZZP lening voor afsluiten is minder logisch. Denk vooral aan grotere uitgaven waar je geen budget voor hebt of wil vrijmaken, omdat het de groei van je onderneming in de weg staat.

Leenvormen voor ZZP’ers

Er zijn verschillende soorten leningen waar je uit kunt kiezen. De belangrijkste zijn:

 • Zakelijke lening
  Met een zakelijke lening kun je grotere zakelijke uitgaven financieren, waaronder het aanvullen van je voorraden of investeren in duurzame elektrische bedrijfsmiddelen. Zaken als het herfinancieren van een eerdere lening is ook mogelijk. De looptijd is over het algemeen relatief kort, bijvoorbeeld 5 jaar. Je ontvangt het geld in één keer op je rekening en iedere maand los je een vast bedrag af. De rente tijdens staat vast.
 • Persoonlijke lening voor zzp’ers
  Deze leenvorm is vooral geschikt voor grotere eenmalige uitgaven voor privédoeleinden. Ook bij een persoonlijke lening ontvang je het geld in één keer op je rekening en los je iedere maand een vast bedrag af. De rente tijdens staat vast.
 • Hypotheek voor zzp’ers
  Als ZZP’er kun je lenen voor het kopen van een woning of bedrijfspand. Voor deze aankoop heb je, los van eigen middelen, een relatief hoge lening nodig. Voldoende structurele inkomsten en goede vooruitzichten zijn belangrijk. Wat betreft rente en aflossing wijkt een ZZP hypotheek niet af in vergelijking tot een reguliere hypotheek.
 • Financial lease
  Wil je geld lenen voor een nieuwe bedrijfsauto of een nieuwe machine? Voor dergelijke leendoelen is financial lease het overwegen waard. Het verschil met een zakelijke lening is dat er een onderpand is in de vorm van het leendoel. Lukt het je niet om de lening terug te betalen, dan kan de geldverstrekker de machine of andere aanschaf opeisen. Waarom zou je dit risico lopen? De rente kan lager zijn omdat het risico voor de geldverstrekker kleiner is door het onderpand. Bovendien kom je mogelijk eerder in aanmerking voor een lening.

Hoe kies je de juiste ZZP lening?

Het kiezen van een passende ZZP lening start bij het inventariseren van je wensen. Heb je het geld in één keer nodig, zoals bij het kopen van een nieuwe machine of (bedrijfs)auto? Of wil je op verschillende momenten je voorraad aan kunnen vullen met behulp van een lening? Het antwoord op deze vragen is bepalend voor de lening die het beste aansluit.

Na de inventarisatie is het tijd om verschillende geldverstrekkers met elkaar te vergelijken op kosten en voorwaarden. Let daarbij niet alleen op de maandlasten maar ook op het totale kostenplaatje tijdens de looptijd. Een lening met lage maandelijkse lasten is niet automatisch de voordeligste. Kan je hier hulp bij gebruiken? Bij MKB Krediet Nederland vergelijken we de grootste geldverstrekkers voor je, zodat je altijd kunt kiezen uit de beste deals.

Moet ik al lang actief zijn als ZZP om te kunnen lenen?

Geldverstrekkers zijn in de afgelopen jaren flexibeler geworden bij het verstrekken van ZZP leningen. Je hoeft tegenwoordig geen lange bedrijfshistorie te hebben. Wel willen geldverstrekkers zeker weten dat het om een verantwoorde lening gaat. Daarnaast heeft de gemiddelde ZZP’er wisselende inkomsten. Dit levert voor de geldverstrekker een groter risico op dan iemand met een vast contract in loondienst en iedere maand hetzelfde salaris. Geldverstrekkers bepalen op basis van je bedrijfsresultaten in hoeverre je in aanmerking komt voor een ZZP lening en wat je maximaal kunt lenen.

Naast de bedrijfsresultaten kan een goed ondernemingsplan bijdragen aan een succesvolle aanvraag. Bestaat jouw onderneming nog maar kort, maar heb je veel aantoonbaar ervaring en connecties in de branche? Benoem dit bij het afsluiten van een ZZP lening. De geldverstrekker loopt hierdoor minder risico en kan dit mee laten wegen.

Maximale lening ZZP’er

Bij MKB Krediet Nederland leen je van 25.000 tot 5.000.000. De maximale ZZP lening in jouw situatie hangt af van jouw financiële situatie. Heb je al jaren klinkende cijfers en stijgt je winst al jaren gestaag? De maximaal mogelijke lening zal dan hoger uitvallen dan voor een zelfstandig ondernemer die in de opbouwfase zit.

Hoe kan ik een ZZP lening aanvragen?

Via deze pagina kun je volledig online en binnen 2 minuten een offerte aanvragen. Op basis van jouw gegevens vergelijken we de belangrijkste geldverstrekkers voor het beste aanbod qua rente en voorwaarden. Binnen 24-uur na je offerte aanvraag heb je al duidelijkheid over de mogelijkheden!

Bronnen en expertise

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:

 • KVK (Kamer van Koophandel)
 • Voorwaarden partnerbanken

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Tjalling Heeringa. Hij is specialist op het gebied van zakelijke leningen en Lease.

Tjalling Heeringa - Manager & zakelijke krediet specialist
Offerte aanvragen