Alle blogitems

Zakelijke financiering of een onderhandse lening?

Tjalling Heeringa - Manager & zakelijke krediet specialist Bijgewerkt: 30 januari, 2024

Hoeveel wil je aanvragen?

€ 25.000,00 - € 5.000.000,00
30 januari, 2024

Er bestaan meerdere manieren om je bedrijf te financieren. Naast traditionele zakelijke leningen bij banken of kredietverstrekkers zoals via MKB Krediet Nederland is ook geld lenen van vrienden, familie of bekenden een oplossing. We leggen in dit artikel graag de verschillen tussen een zakelijke en onderhandse lening uit.

Zakelijke lening

Een zakelijke lening is een manier voor bedrijven of ZZP’ers om geld aan te trekken en financiering te krijgen om bijvoorbeeld zakelijke activiteiten op te starten of uit te breiden. Het is een lening die speciaal voor zakelijke doeleinden kan worden gebruikt. Neem bijvoorbeeld het opstarten of overnemen van een onderneming, het investeren in marketing, voorraden, bedrijfsgebouwen, machines of ander materieel. Via MKB Krediet Nederland kan voor alle verschillende leendoelen een zakelijke lening worden afgesloten.

Belangrijke overwegingen bij een zakelijke lening?

Om in aanmerking te komen voor een zakelijke lening, moet je aan bepaalde voorwaarden voldoen. Deze voorwaarden variëren afhankelijk van de kredietverstrekker en het type lening dat wordt aangevraagd (zakelijke krediet, lease of hypotheek), hier zijn enkele algemene factoren waar je aan moet voldoen:

  1. Je moet je legitimeren. Dus legitimatie en UBO-verklaringen moeten worden ingevuld en onderbouwd, dit geldt voor iedere vennoot.
  2. Jaarcijfers – het beschikbaar hebben van jaarcijfers en het aantonen ervan helpt de bank of financieringsmaatschappij een inschatting te maken van de mogelijkheden. Zijn deze niet beschikbaar, dan hebben wij partnerbanken die een beoordeling kunnen maken op basis van 12 maanden bankafschriften.
  3. Aantonen van privé aangifte en toetsing Bureau Krediet score – de meeste banken willen ook de privé aangifte zien en toetsen bij het BKR, een goede toetsing laat een geschiedenis van verantwoordelijk financieel gedrag zien en vergroot de kans op goedkeuring van de lening.
  4. Ondernemingsplan: Een goed voorbereid ondernemingsplan is essentieel voor het verkrijgen van een zakelijke lening. Het moet een overzicht geven van het doel van de lening, hoe het geld zal worden gebruikt, de verwachte financiën. Een uitgebreid ondernemingsplan laat zien dat je de markt en de sector begrijpt en dat je de lening kunt terugbetalen.
  5. Zekerheden: Afhankelijk van het leenbedrag en het type lening, kunnen kredietverstrekkers onderpand vragen om de lening te garanderen. Onderpand kan bestaan uit onroerend goed, inventaris, apparatuur of debiteuren. Onderpand biedt kredietverstrekkers meer zekerheid.

Het verkrijgen van een zakelijke lening vereist een grondige voorbereiding waaronder het voldoen aan bepaalde voorwaarden. Door ervoor te zorgen dat je aan deze criteria voldoet, kun je je kansen vergroten om snel een zakelijke lening te krijgen. MKB Krediet Nederland heeft meer dan 10 jaar ervaring en werkt met meer dan 40 banken en kredietverstrekkers samen. Een ideale partner om je te helpen bij en het onderzoeken van je financieringsmogelijkheden.

Wat is een onderhandse lening?

Een lening zonder tussenkomst van een bank of financiële instelling, staat bekend als een onderhandse lening. Dit is een snelle manier om op korte termijn aan kapitaal te komen.

Het is belangrijk om bij een onderhandse lening alle afspraken duidelijk op papier te zetten. Dit voorkomt misverstanden en problemen in de toekomst.

Belangrijke overwegingen bij een onderhandse lening

Het lenen van geld van naasten kan leiden tot spanningen. Vooral als er onderling geen duidelijke afspraken zijn gemaakt. Het is belangrijk om een contract op te stellen en afspraken vast te leggen, eventueel via een notaris. Hierin staan alle voorwaarden van de lening vastgelegd, zoals het leenbedrag, rentepercentage, de looptijd en de startdatum van de lening.

Rente bij een onderhandse lening

Net als bij een banklening, wordt er bij een onderhandse lening rente gerekend. Deze rente mag niet te veel afwijken van de marktrente, anders kan de Belastingdienst de lening als een schenking beschouwen, wat fiscale gevolgen kan hebben. Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van de huidige regelgeving en de mogelijke fiscale implicaties.

Kies je voor een zakelijke of onderhandse lening?

Of je kiest voor een zakelijke of onderhandse lening hangt af van je persoonlijke wensen. Een zakelijke lening gaat via een officiële instantie zoals een bank of kredietinstelling en een onderhandse lening gaat via vrienden, familie of bekenden. Het verschil tussen beiden zit hem in de voorwaarden en flexibiliteit en of jij als ondernemer wilt lenen bij een bekende of een bank of kredietinstelling. Dat is, naast de voorwaarden van de lening, een persoonlijke keuze

Geïnteresseerd in een offerte voor een zakelijke lening? Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op en dan gaan we in gesprek om je wensen te bespreken.

Bronnen en expertise

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Tjalling Heeringa. Hij is kredietspecialist op het gebied van zakelijke leningen en Lease.

Tjalling Heeringa - Manager & zakelijke krediet specialist
Offerte aanvragen