Werken als ZZP’er (Zelfstandige Zonder Personeel) biedt veel voordelen: je hebt de vrijheid om je eigen projecten te kiezen, je eigen werktijden te bepalen en je eigen koers uit te stippelen. Wil je verder groeien of heb je juist behoefte aan het opvullen van een tijdelijk inkomensgat? Een ZZP-lening kan uitkomst bieden. Maar hoe pak je dat aan? Op deze pagina lees je alles over geld lenen als ZZP’er.
Wat is een ZZP lening?
De term ZZP lening is een verzamelterm voor de leningen voor zelfstandigen zonder personeel. Als ZZP’er is je bedrijfssituatie anders dan bij een BV of ander type bedrijf. Het verschil is nog groter als we zelfstandigen vergelijken met mensen in loondienst. Geldverstrekkers houden rekening met deze verschillen bij het verstrekken van leningen. Vandaar de categorie ZZP lening.
Waarom een ZZP lening afsluiten?
Investeren in de eigen onderneming is voor veel ZZP’ers de belangrijkste reden voor het afsluiten van een zakelijke lening. Hoe de ZZP lening wordt gebruikt, verschilt per situatie. De ene ZZP’er gebruikt het voor de aanschaf van extra voorraden, terwijl de ander investeert in machines of een bedrijfsauto. Uiteraard kun je bij een ZZP lening ook verschillende bestedingsdoelen combineren.
Met een ZZP lening kun je ook privé-uitgaven financieren. Handig als je bijvoorbeeld van plan bent om je woning te verbouwen of verduurzamen. In dat geval is de rente fiscaal aftrekbaar. Moet de TV vervangen worden? Hier een ZZP lening voor afsluiten is minder logisch. Denk vooral aan grotere uitgaven waar je geen budget voor hebt of wil vrijmaken, omdat het de groei van je onderneming in de weg staat.
Leenvormen voor ZZP’ers
Er zijn verschillende soorten leningen waar je uit kunt kiezen. De belangrijkste zijn:
- Zakelijke lening
Met een zakelijke lening kun je grotere zakelijke uitgaven financieren, waaronder het aanvullen van je voorraden of investeren in duurzame elektrische bedrijfsmiddelen. Zaken als het herfinancieren van een eerdere lening is ook mogelijk. De looptijd is over het algemeen relatief kort, bijvoorbeeld 5 jaar. Je ontvangt het geld in één keer op je rekening en iedere maand los je een vast bedrag af. De rente tijdens staat vast.
- Persoonlijke lening voor zzp’ers
Deze leenvorm is vooral geschikt voor grotere eenmalige uitgaven voor privédoeleinden. Ook bij een persoonlijke lening ontvang je het geld in één keer op je rekening en los je iedere maand een vast bedrag af. De rente tijdens staat vast.
- Hypotheek voor zzp’ers
Als ZZP’er kun je lenen voor het kopen van een woning of bedrijfspand. Voor deze aankoop heb je, los van eigen middelen, een relatief hoge lening nodig. Voldoende structurele inkomsten en goede vooruitzichten zijn belangrijk. Wat betreft rente en aflossing wijkt een ZZP hypotheek niet af in vergelijking tot een reguliere hypotheek.
- Financial lease
Wil je geld lenen voor een nieuwe bedrijfsauto of een nieuwe machine? Voor dergelijke leendoelen is financial lease voor ZZP-ers het overwegen waard. Het verschil met een zakelijke lening is dat er een onderpand is in de vorm van het leendoel. Lukt het je niet om de lening terug te betalen, dan kan de geldverstrekker de machine of andere aanschaf opeisen. Waarom zou je dit risico lopen? De rente kan lager zijn omdat het risico voor de geldverstrekker kleiner is door het onderpand. Bovendien kom je mogelijk eerder in aanmerking voor een lening.
Hoe lang moet ik actief zijn als ZZP-er om te kunnen lenen?
Geldverstrekkers zijn in de afgelopen jaren flexibeler geworden bij het verstrekken van ZZP leningen. Je hoeft tegenwoordig geen lange bedrijfshistorie te hebben. Wel willen geldverstrekkers zeker weten dat het om een verantwoorde lening gaat. Daarnaast heeft de gemiddelde ZZP’er wisselende inkomsten. Dit levert voor de geldverstrekker een groter risico op dan iemand met een vast contract in loondienst en iedere maand hetzelfde salaris. Geldverstrekkers bepalen op basis van je bedrijfsresultaten in hoeverre je in aanmerking komt voor een ZZP lening en wat je maximaal kunt lenen.
Naast de bedrijfsresultaten kan een goed ondernemingsplan bijdragen aan een succesvolle aanvraag. Bestaat jouw onderneming nog maar kort, maar heb je veel aantoonbaar ervaring en connecties in de branche? Benoem dit bij het afsluiten van een ZZP lening. De geldverstrekker loopt hierdoor minder risico en kan dit mee laten wegen.
Maximale lening ZZP’er
Bij MKB Krediet Nederland leen je van 25.000 tot 5.000.000. De maximale ZZP lening in jouw situatie hangt af van jouw financiële situatie. Heb je al jaren klinkende cijfers en stijgt je winst al jaren gestaag? De maximaal mogelijke lening zal dan hoger uitvallen dan voor een zelfstandig ondernemer die in de opbouwfase zit.
Hoeveel kan ik lenen als ZZP’er?
Via MKB Krediet Nederland kan je tot 2,5 miljoen euro lenen. De kans is groot dat voor het realiseren van jouw leendoel minder kapitaal nodig is. Hoeveel je kunt lenen, hangt vooral af van je bedrijfssituatie. Geldverstrekkers beoordelen een leningaanvraag op de volgende factoren:
- Inkomsten en jaarcijfers: Geldverstrekkers willen inzicht in je inkomsten en uitgaven. Ze kunnen daarom vragen naar je jaarcijfers van de afgelopen jaren. Als je net begonnen bent, kan dit lastiger zijn, maar sommige kredietverstrekkers hebben specifieke producten voor startende ZZP’ers en ondernemers zonder jaarcijfers.
- Bedrijfsplan: Voor een grotere lening of als je net bent gestart, kan een geldverstrekker naar een bedrijfsplan vragen. In dit plan laat je zien wat je verwachtingen zijn voor de toekomst, welke plannen je hebt. Deze informatie helpt de geldverstrekker om in te schatten in hoeverre je de ZZP-lening probleemloos terug kan betalen.
- Kredietwaardigheid: Vaak wordt er een check gedaan om te achterhalen of je nog andere leningen hebt lopen en of er in het verleden sprake is geweest van betalingsproblemen.
Waar kan ik het geleende geld voor gebruiken?
Als ZZP’er bepaal je helemaal waar je het geleende geld voor inzet. Gebruikelijke zakelijke leendoelen zijn investeringen in nieuwe apparatuur, machines of voorraden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de aanschaf van gereedschap als je in de bouwsector actief bent of het kopen van een bedrijfsbus. Andere mogelijkheden zijn het financieren van groei door te lenen voor marketingactiviteiten of het uitbreiden van de kantoorruimte.
Je kunt de lening ook gebruiken voor overbrugging. Zo kan je een financieel gat overbruggen wanneer je inkomsten als ZZP’er tijdelijk lager liggen. Je vaste lasten lopen in die situatie wel door en met een lening vul je jouw budget aan. Zorg er wel voor dat je op termijn weer zicht hebt op herstel van de inkomsten, zodat je financiële stabiliteit niet in gevaar komt.
ZZP-lening: 4 aandachtspunten
Wil je een lening afsluiten? Neem bij het vergelijken van leningen de volgende punten mee. Uiteraard doen wij dit voor je als je een vrijblijvende offerte aanvraagt via MKB Krediet Nederland.
- Rente: ofwel het bedrag dat je als vergoeding betaalt over het nog niet afgesloten leenbedrag. De rente verschilt vaak sterk per geldverstrekker. Maak een goede vergelijking en voorkom dat je te veel betaalt. Let daarbij ook op de voorwaarden.
- Looptijd: binnen welke termijn verwacht je de lening terug te betalen? Met een kortere looptijd ben je eerder schuldenvrij en betaal je in totaal minder aan rente. De keerzijde is dat de maandlasten vaak hoger liggen bij een kortere looptijd.
- Eenmalige kosten: geldverstrekkers rekenen afsluitkosten of administratiekosten. Over het algemeen zijn dit eenmalige en relatief lage kosten. Ondanks de beperkte impact op de lening is het toch handig om eenmalige kosten mee te nemen.
- Voorwaarden: mag je tussentijds boetevrije extra aflossen op de lening of stelt de geldverstrekker daar voorwaarden bij? Dit is bijvoorbeeld een voorwaarde van een ZZP-lening.
Wat is financial lease ZZP?
Wanneer je als ZZP-er een bedrijfsvoertuig nodig hebt, kun je kiezen uit verschillende leasevormen. Bij MKB Krediet Nederland is dat financial lease en operationele lease. Financial lease ZZP is eigenlijk hetzelfde als geld lenen. Met financial lease leen je als ZZP-er de aankoop van het voertuig, waardoor je economisch eigenaar wordt. Dit houdt in dat alle kosten voor onderhoud en verzekering voor jouw rekening komen. Je bent na afloop van de leaseperiode wel de eigenaar van het voertuig.
Wat is operational lease ZZP?
Bij operationele lease ZZP huur je het voertuig feitelijk van de leasemaatschappij. Zij nemen de verantwoordelijkheid voor onderhoud en verzekering op zich. Aan het einde van de operational leaseperiode geef je het voertuig terug aan de leasemaatschappij. Je wordt bij operational lease nooit eigenaar van het voertuig. Dat maakt deze optie aantrekkelijk voor ondernemers die liever niet direct in een voertuig investeren en behoefte hebben aan flexibiliteit.
Waar kan je als ZZP’er geld lenen?
Als ZZP’er ben je altijd op zoek naar de beste mogelijkheden om geld te lenen. Bij MKB Krediet Nederland werken wij samen met een twintigtal banken en kredietverstrekkers om jou te voorzien van de meest voordelige ZZP lening opties. Wij vergelijken voor jou de ZZP-lening die het beste bij jouw specifieke geld behoeften past. Zo zorgen wij ervoor dat jij als ZZP-er altijd profiteert van de meest gunstige voorwaarden en tarieven. Wij maken geld lenen voor ZZP-ers gemakkelijk.
Hoeveel geld lenen als ZZP er?
Bij MKB Krediet Nederland kun je als ZZP-er vanaf € 25.000 tot € 2.5 mln euro geld lenen. Wij helpen je bij de beste zakelijke ZZP-lening. Het geld dat je kunt lenen varieert en wordt beïnvloed door diverse aspecten. Denk aan de omvang en stabiliteit van je omzet, evenals de financiële gezondheid van je onderneming. Om deze reden is het leenbedrag voor elke ZZP’er verschillend.
Waar krijg je ZZP lening zonder BKR?
Zakelijke ZZP leningen waarvoor je persoonlijk garant staat, worden door het BKR geregistreerd. Dit houdt in dat je niet alleen op zakelijk niveau, maar ook persoonlijk verplicht bent om de lening terug te betalen. Dergelijke registraties bij het BKR zijn van toepassing op leningen afgesloten door een eenmanszaak, een VOF (vennootschap onder firma), of een maatschap. In het geval van een BV worden zakelijke kredieten echter niet bij het BKR geregistreerd. ZZP-ers met een eenmanszaak of VOF die geld lenen krijgen dus een BKR-registratie.
Kan een eenmanszaak geld lenen?
ZZP’ers hebben de mogelijkheid om voor zakelijke doeleinden geld te lenen, vergelijkbaar met bedrijven die personeel in dienst hebben. Er heerst soms het misverstand dat ZZP-ers hun bedrijfsfinanciering via een persoonlijke lening kunnen regelen, maar dit is niet toegestaan. Voor financiering gerelateerd aan je bedrijf, is een zakelijke lening aanvragen de enige optie voor een ZZP-er.
Leningen voor ZZP’ers
Als MKB Krediet Nederland staan we voor iedereen klaar die behoefte heeft aan zakelijke financiering, of je nu een grotere B.V. hebt of actief bent als ZZP’er. Online lenen is mogelijk vanaf € 25.000,- tot € 2.500.000,-. Wij vergelijken de belangrijkste Nederlandse geldverstrekkers op rente en voorwaarden. Binnen 24-uur na het opvragen van een vrijblijvende offerte weet jij wat de mogelijkheden zijn.
Vraag binnen 1 minuut een vrijblijvende offerte aan en financier je groeiplannen met een ZZP-lening, tegen de laagst mogelijke rente.
Vrijblijvende offerte